Az Amerikai Filmintézet szerint Indy Jones csupán a második leghíresebb filmhős a filmtörténelemben.

Atticus Finch ügyvéd után következik mindannyiunk szeretett régésze, Atticus pedig a Megölni egy feketerigót című filmből lehet ismerős. Indy egy olyan karakter, aki a világ minden táján elnyerte a rajongók szívét. A karakter köré épülő filmek minden alkalommal nézők tömegeit vonzzák a mozikba. 

De hogyan lehet megalkotni egy ennyire örökérvényű hőst? Nem kell mást tenni, mint a megfelelő színészre osztani a figurát.

"Nem kellett különösebben felkészülnöm erre a szerepre" - nyilatkozta Harrison Ford az új produkcióban való részvétele kapcsán. És ez nem is csoda! Az amerikai színész több mint négy évtizeden át formálta meg Indiana Jones karakterét. Először 1981-ben tűnt fel a filmvásznon (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Steven Spielberg rendezésében). Mindenki jól ismeri azt a veszélyes csillogást Indy szemében és a pimasz mosolyt, amikor egy-egy okos ötlet átfut a fején.

Ford Indianája a filmvásznon a lehetetlent valósítja meg - néha rendkívüli ügyességének, de leggyakrabban egy váratlan és óriási szerencsének köszönhetően. Ez megkönnyíti a nézők számára, hogy azonosuljanak vele. Egyetlen más kalandfilmnek sincs ilyen meglepő, magával ragadó cselekménye és váratlan fordulatai.

"Mi pedig azért szeretjük Indiana Jonest, mert szeretjük a mozit: a kalandok nézésének örömét, az ok-okozati viszony kibomlását, az eseményközpontú sztorikat. Mindezek együttesen alkotják azt a robbanásveszélyes keveréket, ami ez a film" - mondta James Mangold rendező.

A legújabb részben Indiana Jones megpróbál visszavonulni. Vajon az ostor, a fedora, a bőrdzseki és a revolver is szögre kerülnek? Úgy tűnik, hogy nem fognak. Legalábbis még egy film erejéig semmiképp sem.

akció | kaland

1969-ben Indiana Jones döntő pillanathoz érkezik az életében. Miután több mint tíz éven át tanított a New York-i Hunter College-ban, a neves professzor és régész, aki szerény... több»