Két héttel Jeff Beck után elhunyt a Yardbirds gitárosa, Anthony Topham

75 éves korában elhunyt  Anthony "Top" Topham gitáros, a Yardbirds zenekar alapító tagja.

Mint kiderült, Topham éveken keresztül küzdött a demenciával. Topman két héttel Jeff Beck halála után hunyt el, aki a későbbiekben szintén játszott a Yardbirds zenekarban. A zenész korábban csatlakozott a Subud spirituális mozgalomhoz, így később felvette a Sanderson Rasjid nevet.

Topham 1963-ban alakította meg a The Yardbirds zenekart középiskolai barátjával, Chris Drejával, valamint Keith Relf énekessel, Paul Samwell-Smith basszusgitárossal és Jim McCarty dobossal.

“Akkor még csak 15 éves voltam, három-négy évvel fiatalabb, mint a többiek, és kizárt volt, hogy a szüleim megengedték volna, hogy heti öt-hat este zenéljek, még akkor is, ha már így is kétszer annyit vittem haza, mint amennyit apám keresett” - mondta a The Backbeatnek adott korábbi interjújában.

“Az Epsom művészeti iskolába készültem, és azt akarták, hogy komolyan vegyem. Később nem bántam meg, hogy elmentem, mert eltávolodtak a blues zenétől, ami engem igazán érdekelt. Még ha maradtam volna is velük, hogy profi legyek, azt hiszem, később ugyanezen okok miatt léptem volna ki, amiért Eric is elment” - nyilatkozta Topham a távozásával kapcsolatban.

Miután elhagyta a Yardbirds-t, Topham olyan nevekkel zenélt együtt, mint Christine McVie, Duster Bennett és a Fleetwood Mac alapítójával, Peter Green. A későbbi években belsőépítészként is dolgozott, valamint falfestő és képzőművész volt.