Steven Spielberg 500 dolláros sci-fijéről még csak nem is hallottál

Steven Spielberg neve ma már egyet jelent a hatalmas költségvetésű blockbuster mozikkal, hiszen megszámolni is sok, hány kasszasiker fűződik a nevéhez. De ahogy mindenki, ő is az alapoktól kezdte, már egészen fiatalon. Első próbálkozásai még az apja kamerájával készültek, majd 18 éves korára megkapta első Super 8-as kameráját. És ezzel elindult a világhírnév felé.

Az új kamerával rögtön hozzá is látott első „nagyszabású”, egészestés mozijának elkészítéséhez. Csakhogy az ifjú rendező ekkor még nem kopogtathatott a stúdiók ajtaján az ötleteivel, szponzorok sem álltak sorban, hogy pénzeljék a projektjét. Ezért, mivel saját pénze messze nem volt elég, a szüleitől és a barátaitól kért segítséget, hogy dobják össze a költségeket.

Ez végül 500 dollárt tett ki, ennyiből készült el Steven Spielberg élete első nagyjátékfilmje, a Tűzfény. Az egyetlen bemutatóra 1964 márciusában került sor a városi moziban. A lelkes filmkészítők mindössze egyetlen dollárt kértek a belépőért, és a jelek szerint meg is telt a mozi az érdeklődőkkel. Végül még azt is elmondhatta magáról Steven Spielberg, hogy az első filmje is nyereséges lett, ugyanis 501 dollár bevételt hozott. Saját állítása szerint a moziban csak félezer ülőhely volt, vagyis valaki duplán fizethetett, így lett meg a pozitív mérleg.

A Tűzfény egyébként egy idegen civilizáció inváziójáról szól, akik repülő csészealjakon érkeznek meg egy amerikai kisváros fölé és tartják rettegésben annak lakóit. Ha a film sztorija ismerős, az nem véletlen, ugyanis több elemét felhasználta az olyan későbbi, mára klasszikussá vált sci-fijeiben, mint az E.T. A földönkívüli vagy a Harmadik típusú találkozások.