Hónapokkal ezelőtt találkoztam a film marketingjével, és leginkább azzal „húztak be a csőbe”, hogy a Majmok bolygója trilógia rendezőjének új alkotásáról van szó. Mivel hatalmas rajongója vagyok annak a trilógiának, ez bőven elég volt ahhoz, hogy kíváncsivá tegyen.
A Elrabolt világ egyetlen igazán erős pontja az utópisztikus világ megteremtése. A látványvilág, különösen a „Tiltott Zóna” nevű lepusztult környék, hibátlanul sikerült. Ezzel azonban nagyjából ki is merültek a pozitívumok. A legnagyobb probléma, hogy a film egyszerűen nem ölel fel akkora történetet, ami kitölthetné a játékidőt és megfelelő feszültséget teremtene. Az első fél órában ember legyen a talpán, aki képes követni az eseményeket: kétpercenként új szereplőt ismerünk meg, de egyikük sem kap kellő mélységet. A kapkodó tempó miatt sokszor még arra sem emlékeztem, hogy egy adott karaktert már láttam korábban, így a lázadó szervezet körüli cselekmény is teljesen érdektelenné vált – hiszen azt sem tudjuk, kik ők, vagy miért kellene izgulnunk értük.
Az előzetes alapján John Goodman neve hozott igazán lázba, hiszen a Cloverfield Lane 10-ben óriásit bizonyított a sci-fi műfajban. Itt viszont csupán egy mellékszerepet kapott, és még abból is csak annyi telik, hogy ostobán néz. A többi szereplő jobbára B kategóriás, amatőr színészekből áll, és a borzasztó magyar szinkron sem segített rajtuk. A történet ugyan az idő előrehaladtával valamelyest kezd összeállni, de a finálé fordulatnak szánt momentuma – akárcsak a film többi része – elvérzik. Egyszerűen nincs olyan csattanó, ami ezt a másfél órás szenvedést helyre tudná hozni.
Óriási kár ezért a sci-fiért (?), mert rengeteg ötlet rejtőzhetett volna ebben a világban, de teljesen érdektelenné és kuszává tették. A film egy idegen invázió utáni jövőképet fest le, ám az idegenekről szinte semmit nem tudunk meg – sőt, kis túlzással még csak nem is látjuk őket a szűk kétórás játékidő alatt. Nulla karakterrel képtelenség jó filmet készíteni, de ennyi hiányossággal a sci-fi műfajban pláne vérszegény alkotás lett belőle. Kár érte. A moziból kivonuló csalódott arcok láttán pedig csak megerősödött bennem a gondolat: nem bennem van a hiba.

57 Elrabolt világ (2019)
akció | dráma | horror | kaland | misztikus | sci-fi | thriller
Hatalmas árat fizetett Chicago, hogy a bűnüzési ráta a nullájára csökkenjen, a gazdaság fellendült, megszűnt a munkanélküliség. Tíz éve érkeztek azok a különös lények a... több»
Szereplők: John Goodman, Vera Farmiga, James Ransone, Madeline Brewer, Ben Daniels