2019.06.25 09:07 Syracuse Olvasottság: 587x
0

Nem jó, de nem is tragikus

Elméletileg ez egy történelmi film. Mindenhez hű, csak a történelmi tényekhez nem. Tehát ez egy kosztümös dráma. Mint film, rendben van, de itt történelemhamisítás folyik, kérem szépen. Nyilván nem voltam ott és nyilván senki más sem volt ott, de azért az egyértelmű tényeket ne ferdítsük már el. Mindig mondják, hogy az már senkinek nem szúr szemet, ha fekete/ázsiai szereplőkkel játszatnak el késő középkori/kora újkori történelmi filmekben lordi, grófi szerepeket. Ez baj. Ugyanis kizárt, hogy a 16. század második felében fekete bőrű angol nemesek léteztek volna. Ez nem rasszizmus, ez tény. Továbbá rendkívül zavaró a szinte már kötelező "férfi vagyok, de nőnek érzem magam" szál is, valamint az ilyen gondolkodású emberek ultraelnyomottként történő beállítása. Elnyomottak voltak nyilván, de ezer százalék, hogy pont ezért nem álltak a királynő elé férfiak, hogy ők udvarHÖLGYEK szeretnének lenni, történelmileg ez is pontatlanná teszi az egészet. Sok helyen feminista a felütése, ami néha már zavaró, mondjuk máshol meg szépen bemutatja a szélsőséges feminizmus kegyetlenségét (bár lehet, hogy ez a rendező szemében nem kegyetlenségnek, hanem normalitásnak volt szánva). Én azt is megértem, hogy a férfiak mindenkori hatalomvágya pofátlanul nagy. De nehogy már ne tudjuk elképzelni, hogy két nő, amikor az angol trón a tét, nem kizárólag az alkoholista férfiak ármánykodása miatt rivalizál egymással, hanem személyes motivációk is mozgatják őket.

Szóval nézhető filmecske ez, de ne ebből készüljetek fel történelem érettségire.

Nem jó, de nem is tragikus

A magyar cím szokás szerint hitvány, megtévesztő, ez nem a Két királynő harcáról szól első sorban, hanem Mary Stuart életrajzáról, ahogy az eredeti címe (Mary Queen of Scots) is egyértelműen jelzi. Ami megmenti, az Margot Robbie és Saoirse (kiejtve: Szirsa) Ronan zseniális játéka.

2 csillagot érne, ha a színészek nem brillíroznának, így maradjunk 3,6-ban.

dráma | életrajzi | történelmi

Stuart Mária rövid élete viharos és mozgalmas krónika: 16 éves férjhez kell mennie és franci királyné lesz, ám 18 évesen már meg is özvegyül, és mereven ellenáll annak az... több»

0