2024.02.06 20:42 Kapszaicin Olvasottság: <100x
0

Egy csodás elme

Az éhínség sújtotta Délkelet-Afrikában felnövő fiú története felrázza a mai (túl) fogyasztói társadalmat. Könyörtelenül nézhetünk szembe azokkal a problémákkal, amik ebben az alkotásban Malawit sújtják. S mivel igaz történeten alapul a film, ezért még inkább közelebb hozza számunkra – még ha a valóságban eddig nem is tapasztaltuk meg –, hogy milyen elrettentő érzés, ha nincs elegendő ennivaló. Az eltérő kultúra megismerésén keresztül a mindennapos, kemény küzdelmekkel is szembesülünk.

Chiwetel Ejiofor rendező és William Kamkwamba forgatókönyvíró nagyszerű munkát tett le az asztalra. Mélyen átérezhető minden rezdülés, amit filmre vittek. Jól érzékeltetik, hogy a nélkülözés közepette egy bicikli, egy rádió vagy a szeméttelepen fellelhető tárgyak valóságos kincsek.

Egy csodás elme

Ami nekünk teljesen természetes, mint például iskolába vagy könyvtárba járni, az William Kamkwamba (Maxwell Simba) számára valódi kiváltság. Mindez például a lányoknak már nehezebben elérhető, mivel korán kényszerülnek házasodni. Rádöbbenhetünk, hogy mennyire szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van iskolarendszerünk, vagy hogy bármilyen képzésre beiratkozhatunk, és bármikor rendelkezésünkre áll a nyitott világkönyv, azaz a könyvtár. Ennek ellenére sem biztos, hogy képesek lennénk mindarra, amire ez az afrikai fiú, William. Nem kisebb dolgot csinált ugyanis, mint hogy a legnagyobb szegénység és éhínség közepette megépített egy szélturbinát, miközben az apai (Chiwetel Ejiofor) szigor kezdetleges hátráltató erejével is meg kellett küzdenie. A tudásért folytatott áldozatos munkájának köszönhetően sikerül felvenni a harcot az aszállyal szemben, s ezzel sok életet ment meg. William Kamkwamba további sorsáról sok információ lelhető fel az interneten. Továbbtanult, lediplomázott, és remélhetőleg tudásával továbbra is másokon segít. Lenyűgöző történet.

dráma

Malawiban egy iskolás fiú segít a falujának szélturbinát építeni, miután olvasott róluk a könyvtárban.  több»

0