2023.04.28 11:05 Gábor390920 Olvasottság: 1423x
0

A boldog tudatlanság végnapjai

A sziget szellemei középpontjában két férfi kapcsolata áll, mely egyik napról a másikra drasztikusan megváltozik. Egyikük, Colm kijelenti barátjának, Pádraicnak, hogy nem kedveli többé. A férfi nem érti, hogy Colm miért csinálja ezt vele, hiszen mindent együtt csináltak eddig: kocsmába jártak és együtt töltötték a napjaik nagy részét. Egy szigeten élnek, ahol a szűk közösség tagjai is értetlenül állnak a történtek mögött.

A fentebb leírtak a történetnek a kiindulópontjai. Mivel két középkorú férfi barátságáról van szó, ezért azt feltételezem, hogy régóta barátok. Amikor Pádraic megnézi a naptárt, látható, hogy április elseje volt, ezért arra következtet, hogy Colm bolondot csinált belőle. De mint kiderült, ez nem így történt. Colm viselkedése nyersnek és kegyetlennek tűnhet barátjával szemben, amikor szembesíti azzal, hogy „lapos, egyszerű ember, aki beletörődött a sorsába”. Ő még alkotni szeretne a fennmaradó idejében, azt szeretné, hogy emlékezzenek rá a későbbiekben.

A boldog tudatlanság végnapjai

Ennél a pontnál felmerült bennem az a kérdés, hogy Colm igaz barátja volt-e Pádraicnak, vagy mindvégig hazudott neki? Sokáig gondolkodtam ezen, és arra jutottam, hogy baráti viszonyuk akár egy olyan párkapcsolathoz is hasonlítható, amelyben a felek nem illenek össze egymással. Amíg az egyik boldog tudatlanságban éli az életét, addig a másik csendben szenved. Jelen barátságnál is ez volt a helyzet, de egyikük eljutott arra a pontra, amikor elege lett és véget vetett a kapcsolatuknak.

A film harmadik főszereplője Pádraic testvére, aki hasonló helyzetben van, mint Colm. Ő is hasonlóan gondolkodik, mint a férfi, és sokat olvas. Mégis ott van az életében Pádraic, és tisztában van a testvére egyszerűségével és lelkének tisztaságával. A történet egy pontján végül ő is úgy dönt, hogy véget vet a kapcsolatának (még ha nem is véglegesen is), és új életet kezd a szigeten kívül.

Colm és Pádraic a legdrasztikusabb eszközökhöz fordulnak annak érdekében, hogy elérjék a céljaikat. Az előbbi azzal fenyegetőzik, hogy levágja a saját ujjait, ha Pádraic nem hagyja békén, utóbbi pedig bemocskolja a „tiszta lelkét” hazugságokkal és féktelen ivászattal, sőt még egy bűncselekményig is képes elmenni a maga sajátos módján.

Összegezve, nekem a diszfunkcionális párkapcsolatok jutottak eszembe a filmről, de véleményem szerint nem véletlenül egy Írország melletti szigeten játszódik a történet. Azt gondolom, minél többször látom majd a filmet, annál több értelmezést vélek benne felfedezni és jobban figyelek majd az apró részletekre is.

Írországot említve érdemes megemlíteni még Ben Davis operatőr lenyűgöző munkáját, aki már A három óriásplakát Ebbing határában című filmen is együtt dolgozott a rendezővel.

dráma | vígjáték

Pádraic és Colm Írország partjaitól nyugatra eső kis elzárt szigeten élnek. A két férfi hosszú évek óta szoros barátságot ápol, ám kapcsolatuk most zátonyra fut, miután... több»

0