Ehhez a filmhez lesz egy rövid és egy hosszabb értékelés is. Meg lehet benne SPOILER is.
Röviden:
Ha a 80-as, 90-es évek akciófilmjei (tudod, amikor Stallone vagy Arnold a bicepszével és egy bugylibicskával elintézett egy komplett gépesített ezredet) bejöttek neked, akkor ezt is imádni fogod. Ha mostanra már van valami elvárásod a realitás felé is, akkor olvasd el a hosszabb leírást is.
Hosszabban (SPOILER):
(Vajon megmarad a tördelés?)
Nem vagyok, és nem is voltam katona (lusta vagyok, meg aztán nekem ne mondja meg senki, hogy miért is öröm és boldogság belegyalogolni az ellenséges géppuskatűzbe!). Szóval minden tudásom olyan emberek írásaiból származik, akik tudják, mi a különbség gépkarabély, géppisztoly és puska között, mert a forrás kritikával kezelendő, én meg szelektálok rendesen.
Készültek nagyon jó filmek, amik elég korrekten (gondolom, megfelelő tapasztalattal rendelkező tanácsadót alkalmaztak) mutatták be, hogy milyen is egy ilyen bevetés. Na, ez nem az. Amikor Delta Force-osok kevesebb lőszerrel mennek egy olyan bevetésre, ami bármikor átmehet SNAFU-ba, mint átlag magyar honvéd egy sima gyakoroló lövészetre, ott már érezhető, hogy gondok lesznek a valóság és a film között. Mikor ezeket leírom, épp ott tartok, hogy miért van egyszer Black Hawk bevágva, majd a következő percben miért száll le egy Huey (az első percben még reménykedtem, hogy meghackelték a rádiójukat, és az csak egy ellenséges Huey, de nem). Nem vagyok egy bátor ember, de ha csak annyit látnék, hogy a bajtársaim mellett becsapódik egy RPG, akkor még azért én sem kezdenék el menekülni, anélkül hogy nem bizonyosodnék meg az állapotukról. Egy Delta Force egységet nem dobnak csak úgy le, hogy lesz, ami lesz, ez egyszerűen nem így működik. A sort még sokáig tudnám folytatni (egy B–1 Lancer, az stratégia bombázó, nem egy kétfedelű, amiből gránátokat dobálnak ki), de érjük be annyival, hogy aki hiteles háborús filmet keres, az ne ezt nézze meg.

60 Maga a pokol (2024)
John Sweet törzsőrmester (Milo Ventimiglia) és Abell őrmester (Luke Hemsworth) alkotják az amerikai hadsereg elit mentőcsapatát. A Fülöp-szigeteki dzsungelben elfogott helyi... több»
Szereplők: Russell Crowe, Liam Hemsworth, Milo Ventimiglia, Ricky Whittle, Luke Hemsworth