Sokszor vezetnek minket félre a jól összevágott bemutatók. Elmélkedtem rajta picit, hogy etikus-e kissé megvezetni a nagyérdeműt. Egyik felem azt mondja, nem igazságos és fair. A másik viszont megérti, stúdiók részéről nagyjából az lehet, hogy hogyan csalogassuk be a nézőt a moziba.
Az akcióra jóval szélesebb réteg éhezik. Így egyszerűbb őket befolyásolni, ha a film ugyan nem azt adja, amire számítunk, de kárpótolhat minket egy erős történettel. Ez esetben képesek vagyunk megbékélni azzal, hogy kicsit behúztak a csőbe. De végül is jól szórakoztunk, akár még elmélkedtünk is pár környit.
Jelen alkotással pont így jártam, vártam egy izgalmas, feszült akció thrillert. Miközben a fókuszban közel sem ez van. Sajnos nem igazán bontják ki a Polgárháború okait, belecsöppenünk, csak keretként szolgál karaktereink A-ból B-be jutásához. Természetesen ismét kapunk jó pár üzenetet. Újdonságot igazán nem hordoznak ezek. Igen, az emberek kontroll nélkül elszabadulnak, sokakról lehámlik a civilizációs burok. Hétköznapi emberek válnak kegyetlen tömeggyilkosokká. Eszmék ide, eszmék oda, sokakból előbújik a vadállat. Eléggé kiszámítható a történet, pontosan tudjuk, kit veszítünk el útközben, ahogyan sejtjük a drámai lezárást is. A Kirsten Dunst által formált karakter a szemünk láttára hullik atomjaira az út során. Magabiztos, sokat látott érzelemmentesből a végére egy sarokban kucorgó, összeomlott roncsot kapunk. Jelképezvén, hogy ezek a haditudósítók kiégnek, tönkremennek az átéltek hatására. Elgondolkodtam a motiváción, mi sodorhat bárkit is ebbe a szakmába. A szenzációhajhászás, szakmai hírnév, babérok? Tetszett az egysoros, miszerint azért mutatja meg a világnak a szörnyűségeket, hogy tanuljanak belőle. Ami természetesen hiábavaló szélmalomharc, tudjuk, hogy sajnos ez nem elég. Cailee Spaeny karaktere sem tartogat meglepetéseket, ő pont az ellenkező utat járja be. Rettegő nyusziból válik méltó utóddá, aki a végére hidegvérrel nyomja le az exponáló gombot a legtragikusabb pillanatokban. Vannak logikai bukfencek, hogy ne említsük a golyóálló mellényt a legvégén, fejlövésről szó sincs. No de ne legyek szőrszálhasogató, mindent összevetve nem bántam, hogy komolyabb, tartalmasabb filmet kaptam, mint egy puszta faék akció zúzdát. Mentségére legyen mondva, azért a végén kapnak az akció fanok is pár édesebb percet. Színészileg nem volt igazán gondom, Kirsten Dunst kiemelkedően jól hozza a lelakott, kiégett, fásult szerepet. Egyszeri megtekintésre bőven ajánlott.

68 Polgárháború (2024)
akció | dráma | kaland | thriller
Az Amerikai Egyesült Államok egysége szinte teljesen megtört. Az ország mélyen megosztott, polgárháború tört ki. A demokrácia és az alkotmány mintha már régen álmok... több»
Szereplők: Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Cailee Spaeny, Nick Offerman, Sonoya Mizuno