A parasztok és a fehér gólyák közötti kapcsolat szorosan összefonódik Észak-Macedónia néphagyományaival.

71 Silyan meséje (2025)
Spoilerveszély!!! Sajnos ki kell tegyem ezt a jelzést, mert hát ugyan a tartalom is sok mindent elárul, de sok olyan ember van, aki egy leírásból nem akarja megtudni, mi is történik a filmben, bár a tartalomban ott van. Igazából nem szoktam dokumentumfilmet nézni, ezt is véletlenül kapcsoltam be. Igazából lebilincselő ennek a gólyának a története, de nem nevezném jónak. Így csak három csillagot adok rá. Betekinthetünk Macedónia életébe és azoknak az embereknek a munkásságába, akiknek életük a föld és termény. Majdhogynem politikai hangvétele is van a történetnek, de inkább maradjunk Silyan életénél. Már önmagában az is megrázó, hogy ennyit dolgoznak és ilyen körülmények között élnek. Szerintem ez a film jól mutatja az emberek és a természet közötti kapcsolatot, amit ez a réteg képvisel. Itt még szántanak, kaszálnak, vetnek, aratnak. Az én régebbi koromat idézik fel, és ha ez napjainkban így van, akkor ez kizsákmányolás. Egy pozitívum van benne, hogy a gólya valóban annyira kötődik az emberhez, hogy elfogadja a segítséget. A végére azért minden jóra fordul, és reméljük, sikerül élményből megélni az embereknek. Üdv, Yosi