A sógun

Shōgun

2024.06.07 Ultron

Vannak benne eltérések a regénytől. Némelyik durva.

James Clavell regénye, A sógun régi nagy kedvencem. Az ausztrál író 1975-ben jelentette meg Japánban játszódó történelmi regényét, és szinte azonnal siker lett belőle világszerte. Jól megírt sztori ugyanis, remek karakterekkel, temérdek izgalommal és nagyon sok érdekességgel. A helyszín a középkori Japán, abban a korszakban, amikor Európa már igazából nem a középkorát éli, de Japán megmarad a hűbériség rendszerénél és a feudalizmusnál. A szamuráj-kultúra egészen elképesztő az európaiak számára, hiszen mindent a hűségnek vet alá, a hűbérúr szolgálatának, miközben semmire sem becsüli az életet. A sógun című Disney-sorozat egyszerre jó és rossz. Ami gond vele, az egyrészt a Blackthorne-t alakító Cosmo Jarvis, aki valamiféle borzra hasonlít leginkább, és kicsit szürreális Andzsin szant mutat meg nekünk. Olyan karakter, aki valahogy soha nem természetes. A másik probléma, hogy a forgatókönyv több helyen eltér a regénytől. A két legdurvább Toranaga fiának halála és Hiromacu szeppukuja Toranaga előtt. Ezek teljes bugyutaságok, amitől Clavell biztos kiakadna, mert nem így írta meg. Ahogyan azt sem, hogy Blackthorne a regényben megtanul japánul, ami igenis fontossá válik a későbbiekben. Ami jó a sorozatban, az a japán szereplők sokasága és a helyszínek színessége. Bár az oszakai vár a regényben hatalmas, és nem 2-3 méteres falak övezik. Nálam ez egy 3 csillagos produkció a furcsa rendezés, a gyenge főszereplői alakítás és a regénytől való több eltérés miatt.

2024.03.03 Tomipapi

Remekül kidolgozott a film első két része. A képi világa lenyűgöző. A kosztümök és a környezet is nagyon autentikusnak tűnik. Élvezhető a film. Bár az, hogy a hatalmi harcokra van kiélezve, kissé csökkenti az értéket számomra. Viszont jól kiviláglik ... Több

2024.03.16 taba

A bestseller regény remek adaptációja

Nem szoktam egy sorozat vége előtt értékelést írni, de ezúttal kivételt teszek. James Clavell bestseller regényét többször olvastam, ezért elfogultan és nagy elvárásokkal kezdtem el nézni a sorozatot. Örömmel látom, hogy nagyrészt a regény alapján készítették el a részeket, és (eddig) minden kulcsfontosságú jelenet és párbeszéd a helyén van. Remélem, ez kitart a 10. rész végéig. Aki nem olvasta a regényt, annak ajánlom A sógunt a figyelmébe, a kétkönyves, terjedelmes alkotás végig izgalmas és fordulatos, szinte abbahagyhatatlan. Az eddig látott sorozatrészek hozzák a regény magas színvonalát.

2024.05.11 kaloz44

Hideg ráz, minden rész végén bekönnyezett szemekkel, az utóbbi pár hónapban nem éreztem ilyet, csak ajánlani tudom ezt a sorozatot. :)

2024.04.28 neki

Eszembe jutott

Óhatatlanul eszembe jutott, milyen volt a könyv, majd az ebből számomra túlromantikázott – még mocskosan is tiszta – 1990-es sorozat. Az akkoriban tetszett is meg nem is. Ott nem derült ki számomra, miért is lett az a vége, ami. A könyvre már nem emlékszem, hogyan zárult le. Ebben a sorozatban viszont szépen el lett magyarázva. mi miért alakult úgy, ahogy plusz egy pontot kapott azért is tőlem, mert kellően mocskosnak és realisztikusnak bizonyult a sorozat nekem.

2024.05.08 nojacat

Ezt látni kell!

Annyira magával ragadó ez a film, hogy alig tudtuk kivárni a hétről hétre megjelenő részeket. De most, hogy megvan az összes rész, le fogom darálni egyben az egészet. Igényes film, bár a véres jeleneteket nem bírtam nézni, annyira élethű volt. A kép, a hang, a színészek... minden tökéletesen illett a környezetébe, zseniálisak a színészek is – mindenki jó választás volt. Nekem ez a legutóbbi időszak legjobb sorozata.

2024.06.26 MadMax

Nem olvastam a könyvet, így arról nem tudok nyilatkozni, hogy a sorozat mennyire hű a regényhez, Japán történelmét sem ismerem különösebben, így azzal sem vagyok tisztában, hogy a historikus közege mennyire valódi. Mindenesetre a látvány, a díszlet é... Több

2024.06.06 Proli84

A (közel) tökéletes adaptáció

Hatalmas rizikót vállalt a gyártó azzal, hogy zömében japán nyelven forgott 10 részes sorozatot a nyugatiak fülére és szemére eresszen. Ami működik az anime-kultúrában, az élőszereplős világban általában bukta. Ilyen előfeltételek mellett azonban még nagyobbat szólt ez a teljes körű és átütő siker, akivel a Disney+ egyik globális húzóneve lett a sorozat. Hype alapján érthető a folytatások berendelése, szakmailag azonban félő, hogy eltrónokharcásodhat így a végeredmény.

2024.04.24 Gabor Nemeth

Zseniális alkotás

A könyvet személy szerint nem olvastam, de magával ragadott a sorozat hangulata. Vannak benne lassú részek, de a végén minden összeáll. 10/10.

2024.02.27 alien007

Nagyszabású produkció, ezt meg kell hagyni. Nyilván eltér a forrásanyagtól, eddig láttam két epizódot és nem volt zavaró. A többi kiderül a folytatásban. Egyelőre nincs panaszom, érdekes, izgalmas és lendületes történet - ami a könyvre is igaz volt.

2024.06.03 ZooL

Nem gondoltam volna, hogy ennyire fog tetszeni ez a sori. A régire nyomokban emlékeztem, de ahogy néztem az újat, egyre több minden jutott az eszembe, és zseniális volt megint átélni azt a feelinget. 5☆