A film irodalmi alapja Munkácsi Miklós "Kihívás" című munkája.
Az ütős és azóta is – magyar filmben – páratlanul ragyogó zenéjét, amit a kezdő képsorok alatt, majd később az autós üldözés során lehet hallani, Kovács György és Vukán György szerezte.
Simon szülei az 1934-es Meseautót nézik, amikor meglátogatja őket, melynek főszereplője Perczel Zita.
Perczel Zita csak a szerep kedvéért utazott haza Olaszországból. A színésznő ekkor már visszavonult a filmezéstől, és nyugodt életet élt Rómában.
A filmnek musical változata is készült, melyet 2014. december 7-én mutattak be a Madách Színházban.
A filmvégi legendás autós üldözést a Totalcar 2012-ben újraforgatta.
Az üldözéses jelenet érdekessége, hogy a Kerepesi úton vették fel, forgalomelterelés vagy rendőri biztosítás nélkül.
A Cserhalmi György által játszott karaktertől ellopnak 10000 forintot. A színész gázsija pont kétszer ennyi volt.
A filmet több szocialista országban "cenzúrázták", mivel túlságosan is sötét hangulatúnak ítélték meg. Ennek eredményeképpen több helyen levágták a végét.
Az 1983-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjra jelölték.
Az első magyar film volt, melyben használtak steadicamet.
Egy baki a filmben: Simon a piros Ladát kissé összetöri menekülés közben, de a bontóba már ép autóval érkezik.