A regény szerzője sosem járt Seattle-ben, sem Portland-ben, ahol a történet zajlik, az írónő a Google Street View-ból nézte ki az utcákat, amiről írt.
Az Universal Pictures 5 millió dollárért szerezte meg a megfilmesítési jogot.
Emilia Clarke azért utasította vissza a főszerepet, mert a meztelenkedés nem fért bele nála.
Lucy Hale mindent megtett volna a főszerepért, de nem őt választották végül.
Charlie Hunnam is jelentkezett, de végül nem fért bele az idejébe Christian megformálása.
E.L.James személyesen ajánlotta fel Robert Pattinsonak a filmszerepet, de végül a készítők mégsem őt választották.
Alicia Vikander a legnagyobb nyertese, hogy végül nem ő játszotta a női főszerepet, mert így a Dán lány című filmben nyújtott szerepéért Oscar díjat kapott.
Elizabeth Olsen, az Olsen ikrek húga is sokáig esélyes volt a szerepre.
Felicity Jones azért nem kapta meg Ana szerepét, mert 30 évesen túlkoros volt, hogy 21 éves karaktert játsszon.
Garett Hedlund nagyon közel járt Christian szerepének megkapásához, de végül kiesett, mert nem tudott a szereppel eléggé azonosulni.
Shailene Woodley-t választotta ki E.L. James, a színésznőnek tetszett is volna a szerep, de épp a forgatás időpontjában volt a Beavatott sorozat népszerűsítési turnéja, azért nem tudta vállalni.
Ryan Goslingnak is felajánlották a férfi főszerepet, de nem tetszett neki se a karakter, se a történet túlságosan.
A film premierjét az alkotók a Valentin napi hétvégére időzítették.
A film előzetesének 2014-es premierje után, az év legnézettebb videói között végzett – 100 millió nézőt szerzett egy hét alatt.