Gyilkosság az Orient expresszen

Gyilkosság az Orient expresszen

Murder on the Orient Express
Jerico

A legendás luxusvonat, az Orient expressz a sűrű havazás miatt elakad a hegyek között, ezért valószínűleg néhány napos kényszerpihenő vár az utasokra. De hamarosan megdöbbentő felfedezés történik: valaki az éj leple alatt az egyik hálófülkében több késszúrással kioltotta egy utas életét. Ám mindenkinek megdönthetetlen alibije van... S ekkor közbeszól a véletlen: a vonaton tartózkodik a híres-neves belga mesterdetektív, Hercule Poirot, aki szinte kizárólag logikai úton találja meg a kulcsot a megoldhatatlannak tűnő rejtélyre.

Forgatókönyvíró: Paul Dehn, Anthony Shaffer
Ország: Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság
Premier (HU): 1977.07.28.

2024.06.28 Jerico

Sajátos Agatha Christie-megfilmesítés, de működik

Az 1976-ban elhunyt Agatha Christie a detektívregények királynője, és Hercule Poirot alakjának megteremtője. A Gyilkosság az Orient expresszen az egyik legjobb sztorija, amit 2017-ben Kenneth Branagh egészen sajátosan vitt filmre. Először is saját magára osztotta a zseniális belga nyomozó karakterét, melynél nagyon túltolta a bajusz dolgot. Alakítása kicsit szürreális, bár nem feltétlenül a gigantikus bajusznak köszönhetően. Másodszor egy furcsa krimi-akció egyveleget készített, melyben a sztori-színészet-látvány hármasa egyenrangú tartópillérei a történetnek. Ez krimik esetében szokatlan, hiszen a látvány ebben a műfajban nem kiemelt célterület. Ugyanakkor jót tesz az egésznek, hogy élvezetesek a vonatos jelenetek, a táj, a havas világ közepén zakatoló szerelvény és a sok izgalmas küzdelem. Nekem tetszettek az alakítások is, bár Johnny Depp ezt is túljátssza (mint mindent), viszont Daisy Ridley, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz meglepően jók. Nálam Branagh Orient expressze így négycsillagos produkció. Nálam működött.

2021.10.09 Dorkateo

Klasszikus feldolgozás

Talán a legjobb Poirot alakítást láthatjuk Albert Finney-től (akit meg sem ismertem, hiszen a Bor, mámor Provance vagy a Erin Brockovich mellékszereplőjeként egészen másként néz ki). Agatha Christie is elégedett volt vele, és mi is azok lehetünk. Bár majd 50 éves a film, mégis kiváló.

2016.05.30 rbernadett

Bár tudom, hogy a film tekintetében nem túl érdemi kritika, de nem bírtam végignézni, annyira idegesít ahogy Albert Finney Poirot-ot hozta, pedig állítólag élete egyik legnagyobb alakítását nyújtotta. A történetet nagyon szeretem, olvastam és más feldolgozásokban is láttam már, de ez nem az én feldolgozásom.

2017.10.31 Berto49

Egyszerűen borzongató, hogy 1977 óta, amikor a remek magyar szinkron készült, a szereplők és a szinkronhangokat produkáló magyar színészek közül szinte mindenki meghalt! Nálam, mivel nem túlságosan rajongok A.C. műveiért, (tudom, szinte egyedül vag... Több

Ez volt az első olyan brit finanszírozásban elkészült film, amely az amerikai toplistákat is vezetni tudta.Szerző: ArpiHajdu és Réci

A hóban ragadt vonat jeleneteinek forgatása a francia Alpokban zajlott. A stáb fel volt készülve arra, hogy nem lesz elegendő igazi hó, így műhóval megrakodott teherautók kísérték a stábot. Ám végül a természet segített, és a forgatás előtti éjszaka nagy pelyhekben esett a hó. E miatt azonban a teherautóknak okozott nehézségeket a kijutás.Szerző: ArpiHajdu és Réci