A film főcímdalát Mariah Carey énekli.
Robert Stromberg, a film látványtervezője olyan rajzfilmekből vett anyagot az Óz látványterveihez, mint a Bambi, Pinokkió, Hamupipőke, vagy a Hófehérke és a hét törpe. Elmondása szerint gyakran járt Disneylandben, ottani élményei ihlették Smaragdvárost.
Robert Stromberg, az Alice Csodaországban és az Avatar látványtervezője dolgozott a film látványvilágán.
A film nagy részét a michigani Motion Picture Studios termeiben vették fel zöld háttér előtt.
A Disney konkrétan Robert Downey Jr.-nak szánta a főszerepet, ám amikor Sam Raimi felkereste őt, nem találta alkalmasnak Óz szerepére.
Sam Mandez és Adam Shankman neve is felmerült a rendező választásnál, végül Sam Raimi lett a befutó.
A filmet az Óz, a csodák csodája előzményfilmjének szánták.
A film elkészítésének gondolata először 2005-ben merült fel a Disney-nél.
A kis porcelán lánykát alakító Joey King egyben a kerekes székes kislányt is alakítja, aki arra kéri Oscart, hogy gyógyítsa meg.
Mila Kunis gonosz boszorkány sminkjét négy órába telt feltenni és egy órába leszedni. A színésznő elárulta, hogy a forgatás után még két hónapig nem tudta maradéktalanul lemosni a zöld festéket magáról.
Ez volt Bill Paxton édesapjának, John Paxtonnak az utolsó filmje, aki gyakran szerepelt Sam Raimi munkáiban.
Robert Downey Jr.-t, valamint Johnny Deppet is felkérték Oz szerepére. Downey-t egyáltalán nem érdekelte, Deppnek viszont tetszett a karakter, de A magányos lovas című film forgatása miatt nem tudta elvállalni.