Túszharc

Túszharc

Proof of Life
Cikkek

Peter Bowman (David Morse) amerikai olajmérnököt túszul ejtik egy dél-amerikai országban. Cége felfogadja a hivatásos tárgyalófelet, az ausztrál antiterrorista katonát, Terryt (Russell Crowe). Az olajcég közben csődbe jut és megvonja a támogatást. A túsz felesége, Alice (Meg Ryan) maradásra bírja az utolsó reményt jelentő túsztárgyalót, Terryt, s minden követ megmozgat, hogy pénzt szerezzen férje kiszabadítására. Petert egyedül felesége iránti szerelme tartja életben. Azonban Terry egyre nehezebben ért szót az emberrablókkal.

Forgatókönyvíró: William Prochnau, Thomas Hargrove
Russell Crow
Russell Crowe
Russell Crow

2024.07.28 Jager

Túsztárgyalós és szabadítós akciófilm dél-amerikai helyszíneken

Régi nagy kedvencem ez a 2000-es Taylor Hackford-rendezés a két nagy sztár: Russell Crowe és Meg Ryan főszereplésével. A film eredeti címe: Proof of Life, de nálunk Túszharc néven jelent meg. Az IMDb-n 63%-ot kapott, de annál sokkal jobb szerintem. A sztori szerint Dél-Amerikában elrabolnak egy amerikai mérnököt, Peter Bowmant (David Morse), akiért senki nem töri magát (hogy kiszabadítsa), csupán felesége, Alice (Meg Ryan) próbálkozik. Eleinte nem sok sikerrel, ám egy nap egy igazi profival veszi fel a kapcsolatot. Ő Terry Thorne (Russell Crowe), aki tapasztalt túsztárgyaló és túszszabadító. A film bemutatja kapcsolatuk változását és a túsztárgyalás menetét egészen addig a pontig, míg eldöntik: kiszabadítják Petert. Megalakul egy volt katonákból álló kis csapat Terry vezetésével. Ennek tagja Dino is (David Caruso), aki az osztag legtapasztaltabb kommandósa. A Túszharc egyszerre akciófilm, krimi, romantikus szerelmi történet és dráma. Nekem nagyon tetszett sokszínűsége és a Meg Ryan–Russell Crowe páros játéka.

2018.02.28 Berto49

A címében a tartalom, kissé untam, de azért megbirkóztam vele. Elsősorban azért, mert a két főszereplő (Meg Ryan, Russell Crowe) a kedvenceim közé tartozik. Vasárnap délutáni filmnézésre - benne néhány perces bóbiskolással - tökéletesen megfelelt.

Az eredeti terv az volt, hogy a statiszták olyan bérezésben részesülnek, mint az amerikaiak. Azonban a ecuadori kormány nem engedhetett meg a színészeinek ilyen fizetést, ezért azt követelték, hogy a statiszták, az ecuadori fizetésnek megfelelő bérezésben részesüljenek. Szerző: rbernadett