A Forrest Gump 1994-es megjelenése óta népszerű és klasszikussá vált film. A Tom Hanks által életre keltett alabamai férfi szimpatikus karaktere számtalan mozilátogatót elbűvölt, és számos díjjal büszkélkedhet.

Forrest történetének egyik legemlékezetesebb aspektusa az a hátborzongató képessége, hogy a megfelelő időben a megfelelő helyen találja magát. Ez teszi lehetővé számára, hogy végigjárja a 20. század néhány legnagyobb eseményét. Bár az IndieWire-hez hasonló kiadványok kritizálták, hogy a film a történelem egy fehérre mosott változatát mutatja be, kétségtelen, hogy Forrest története sok rajongó szívét megmozgatta az évek múlásával. Egyszerű emberként olyan módon szemléli az amerikai történelmet, amely éppoly egyszerű, mint amilyen mélyreható.

Az egysorosok és a jó érzésű pillanatok mögött a Forrest Gump arról szól, hogy mi teszi a modern Amerikát azzá, ami ma. A fiatal Elvis Presley-vel való megismerkedésétől a vietnami háborúban szerzett tapasztalataiig, most megnézzük a Forrest Gump legjobb történelmi utalásait!

1. Elvis Presley szerény kezdetei

A Forrest Gump egyik legemlékezetesebb történelmi utalása egy látszólag jelentéktelen interakció Forrest és egy fiatalember között, aki az édesanyja panziójában szállt meg. A kis Forrest táncolni látható, miközben a férfi akusztikus gitáron játszik. A zenészt lenyűgözi, ahogy a lábtartót viselő Forrest mozgatja a csípőjét és a lábát. Később, amikor Forrest és az édesanyja az utcán sétálnak, egy üzlet kirakatában lévő tévékészüléken látják a férfit hasonló módon táncolni.

Bár a fiatalabb nézők talán nem ismerik fel, a férfi nem más, mint a legendás Elvis Presley, a rock and roll királya. A dal, amelyre Forrest táncolni látható, a "Hound Dog" korai változata, a király egyik legnagyobb slágere. A jelenet komikuma abban rejlik, hogy azt sugallja, Forrest szokatlan mozdulatai inspirálták Elvis hírhedt csípőriszálását, amely sokkolta a közönséget, és hatalmas hírnévhez és vagyonhoz segítette az énekest.

2.Forrest és az elnökök

A filmben a címszereplő a 20. század leghíresebb és legfontosabb embereivel kerül kapcsolatba. Ezek közé tartozik több amerikai elnök is. Miután az Alabamai Egyetemen töltött évei alatt helyet nyert az All-American csapatban, Forrest találkozik John F. Kennedy elnökkel. Miután elképesztő mennyiségű Dr. Peppert ivott meg, találkozik az elnökkel, és közli vele: "Pisilnem kell".

Később, miután megkapta a Becsületrendet a vietnami tetteiért, Forrest találkozik Lyndon Johnson elnökkel. Édesanyja legnagyobb megdöbbenésére holdkórosan leinti az elnököt, hogy megmutassa neki a golyó ütötte sebet, amit a fenekén kapott. Háborús szolgálata befejezése után Forrest találkozik Richard Nixon elnökkel is. Rövid beszélgetést folytatnak a szállodáról - természetesen a Watergate-ről -, amelyben Forrest megszáll. Amellett, hogy Forrest több elnökkel is találkozott, megemlíti, hogy szemtanúja volt Kennedy elnök meggyilkolásának, valamint Ronald Reagan és Gerald Ford elnökök elleni merényletkísérletnek. 

3. Forrest és a vietnami háború

A legkiterjedtebb történelmi utalása a filmben a vietnami háború ábrázolása. Forrest az 1960-as években lép be a hadseregbe, éppen akkor, amikor a háború kezd elmérgesedni. Ott összebarátkozik Benjamin Buford "Bubba" Blue-val (Mykelti Williamson), és megismerkedik Dan Taylor hadnaggyal (Gary Sinise). Forrestről kiderül, hogy remek katona, aki kiválóan veszi az utasításokat és pontosan követi a parancsokat.

Amikor valóban Vietnamba kerül, Forrest megtapasztalja a háború kegyetlen valóságát. Bubba a karjaiban hal meg, megsebesül, az idegen éghajlat sok megpróbáltatást jelent, és gyakoriak a meglepetésszerű támadások. Mindezekkel  együtt folyamatos vadászat folyik a vietkongok után. Forrest "alagútpatkányként" is dolgozik, ami az amerikai hadsereg nemzeti múzeuma szerint az egyik legveszélyesebb munka volt, amit Vietnamban lehetett végezni.

Forrest az amerikai hadsereg 9. gyalogos hadosztályának harcosa, amely 1966 és 1969 között tevékenykedett Vietnamban. Ez azt jelenti, hogy Forrest potenciálisan harcolhatott a Tet-offenzíva idején, amely az egész háború egyik legvéresebb, leghalálosabb és legjelentősebb hadművelete volt.

4. Dan hadnagy öröksége

A vietnami harcok élményei mellett a háború egy másik oldalát is bemutatja: a vietnami veteránok sorsát. Közvetlenül az Államokba való visszatérése után Forrest elindul, hogy megnézze a látnivalókat. Egy Washington D.C.-ben zajló Vietnam Veterans Against the War (Vietnami veteránok a háború ellen) tüntetés kellős közepén találja magát. Forrest rövid beszédet tart, amely a mikrofonja kihúzása miatt érthetetlen. A veteránok küzdelmeiről szól.

Aztán ott van Forrest parancsnoka Vietnamban, Dan Taylor hadnagy. Dan története szemléletes kommentárja azoknak a megpróbáltatásoknak, amelyekkel sok veteránnak kellett szembenéznie, amikor hazatértek a háborúból. A film második felében Dan hadnagy az alkoholizmussal, valamint a harctéri sérüléseivel küzd, amelyek mindkét lábába kerültek. Nagyon kiábrándult a kormányból és általában az amerikai társadalomból, egészen a teljes reménytelenségig. Ez sok vietnami veterán tapasztalatainak túlságosan is valós tükörképe. Szerencsére a film végére Dan képes legyőzni démonait és megtalálni a belső békét.

5. A Fekete Párducok

Miután Forrest a vietnami veteránok gyűlésén tartott beszédét követően újra találkozik gyermekkori barátjával és szerelmével, Jenny Curran-nel (Robin Wright), a nő elviszi őt egy összejövetelre, amelyen a Fekete Párduc Párt több tagja is részt vesz. Forrest az amerikai hadsereg egyenruháját viseli, amikor belép a helyszínre, ami azonnal felháborodást vált ki. Miközben az egyik Párduc kioktatja Forrestet a háborúellenes nézeteiről, Forrest látja, hogy Jenny barátja megüti őt. Megtámadja a férfit, aminek következtében kirúgják a helyről.

A History.com szerint a Fekete Párduc Pártot az 1960-as évek közepén alapította Huey Newton és Bobby Seale. Mint a PBS részletezi, a csoport valóban a háború ellenes volt: Szerintük a fekete katonák egy olyan országért harcoltak és haltak meg, amely megtagadta tőlük az alapvető védelmet és a polgári jogokat. Mindez persze Forrest feje fölött megy el.

6. Abbie Hoffman és az 1960-as évek ellenkultúrája

Forrest vietnami szolgálata után Washingtonba utazik, hogy Lyndon B. Johnson elnöktől átvegye a Becsületrendet. Amikor odaér, gyorsan bekerítik a Vietnami Veteránok a Háború Ellen szervezet vezetői. Tiltakozásukat egy amerikai zászlós inget viselő, vad és fésületlen hajú férfi vezeti. Bár sokan azt gondolhatják, hogy csak egy újabb hippi, valójában ő Abbie Hoffman, egy híres politikai aktivista és az Ifjúsági Internacionálé Párt alapítója. Ahogy az Encyclopedia Britannica elmagyarázza, Hoffman kiemelkedő háborúellenes tüntető volt, aki különösen kedvelte a színházi mutatványokat.

Jenny Curran is jelen van ebben a jelenetben. Miután otthagyta a főiskolát, hippivé vált, idejét azzal tölti, hogy Kaliforniát járja, és olyan szerekkel kísérletezik, mint az LSD. Csak rövid időre találkozik újra Forresttel, de hamarosan ismét kivonul az életéből, hogy tovább tiltakozzon a folyamatban lévő háború ellen. Jenny a filmben a hatvanas évek ellenkultúrájának legélénkebb megtestesítője, politikai meggyőződésétől kezdve a nomád életmódjáig.

7. Ping-pong diplomácia

Míg néhány történelmi utalás a Forrest Gumpban elég nyilvánvaló, mint például a vietnami háború és Elvis Presley, addig néhány finomabb. A Richard Nixon-korszak "ping-pong-diplomáciájára" való utalás remek példa erre. Forrest a veteránok kórházában lábadozva kezd el pingpongozni. Azonnal kiválóan űzi a sportot, és elküldik a Kínai Népköztársaságba, hogy kínai játékosok ellen versenyezzen. Forrest homályosan utal arra, hogy egy tekintélyes pozícióban lévő valaki azt mondja neki, hogy ez a meccs geopolitikai jelentőségű, de hacsak nem élted meg az 1970-es éveket, valószínűleg nem sok fogalmad van arról, hogy miről beszél.

Bármilyen furcsán hangzik is, Forrest pingpongozása valójában jelentős történelmi esemény. 1971 tavaszán több amerikai pingpongjátékos utazott Kínába Mao Ce-tung elnök meghívására. Kínai játékosok ellen játszottak, és olyan kínai kulturális helyszínekre vitték őket, mint a Nagy Fal és a Nyári Palota. Ez az amerikai-kínai kapcsolatok jelentős felengedését jelentette, és ahhoz vezetett, hogy Nixon a következő évben ellátogatott a kínai szárazföldre.

8. Forrest találkozik John Lennonnal és Dick Cavett-tel

Forrest számos fontos hírességgel találkozik, köztük a legendás zenésszel, John Lennonnal és az ünnepelt televíziós és rádiós személyiséggel, Dick Cavett-tel. Forrest akkor találkozik velük, amikor meghívást kap a The Dick Cavett Show-ba. Beszél a Kínában szerzett pingpongozós élményeiről, kiemelve az általa látott szegénységet és a templomba járás hiányát. Lennon elgondolkodik ezeken a tényeken, láthatóan az "Imagine" című ikonikus dalának megalkotásán töri a fejét. Lennon Mark David Chapman általi későbbi meggyilkolására is röviden utalnak.

Lennon valójában 1971-ben adta ki az "Imagine"-t, ugyanabban az évben, amikor állítólag Forrest mellett interjút készített vele Cavett. Életének ezen szakaszában Lennon elhagyta a Beatlest, és szólóelőadóként lépett fel. A merénylet 1980-ban történt, amikor mindössze 40 éves volt. Ez az egyedülálló jelenet a Cavett és Lennon között 1971 végén készült interjúban gyökerezik. Bár a filmet az 1990-es években mutatták be, a vizuális effektek, amelyekkel Forrestet a felvételre helyezték, még mindig lenyűgözőek.

9. Forrest felfedezi a Watergate betörést

Amikor Forrest Richard Nixon elnök meghívására Washingtonba látogat, a Watergate Hotelben száll meg. Ott eltereli a figyelmét egy csapat férfi, akik egy másik szállodai szobában turkálnak zseblámpával. Feltételezi, hogy ártatlanul egy biztosítékszekrényt keresnek, és felhívja a recepciót, abban a reményben, hogy felhívja a figyelmüket erre a problémára.

Ez egy nyilvánvaló utalás a hírhedt Watergate-botrányra. Ahogy a History.com elmagyarázza, ez a hírhedt ügy során derült ki, hogy Nixon újraválasztási bizottságának tagjai illegálisan betörtek a Demokrata Nemzeti Bizottság székházába. Ott megpróbálták ellopni a kritikus dokumentumokat és lehallgatni a telefonokat. Nixon megpróbálta eltussolni ezt a bűncselekményt, de hamarosan az egész világ megtudta, mi történt a Watergate Hotelben. Ez a botrány 1974-ben Nixon lemondásához vezetett, és visszavonhatatlanul bemocskolta elnöksége örökségét.

10. Az AIDS-járvány

Évekig tartó különélés után Forrest és Jenny végül Savannah-ban újra összejönnek, ahol Forrest találkozik a fiával. Hamarosan megtudja, hogy a kis Forrest Jr. az ő fia is. Jenny bevallja Forrestnek, hogy elkapott egy vírust, amely előtt  az orvosokat is értetlenül állnak. Forrest meghívja Jennyt, hogy maradjon nála, hogy gondoskodhasson róla, és hamarosan össze is házasodnak. Sajnos, a betegség nagyon megviseli Jennyt, és végül harmincas évei közepén meghal.

Bár sohasem említik kifejezetten, Jenny ismeretlen betegségét általában AIDS-ként értelmezik. A HIV és az AIDS az 1980-as évek elején vált széles körben ismertté. A vírusról eleinte azt hitték, hogy különösen a meleg férfiakat sújtja, akiket emiatt mindenféle zaklatásnak és diszkriminációnak tett ki a társadalom. Valójában a meleg közösség jóval tudatosabban kezeli a betegséget, mint a heteroszexuális népesség és mára már tudjuk azt is, hogy főként az STD (sexually transmitted diseases - nemi betegségeket vizsgáló vér- és kenetvételes szűrés) szűrésekre nem járó, heteroszexuális férfiak terjesztették, terjesztik nagyobb arányban. Jennyhez hasonlóan sokan haltak bele a betegségbe, mielőtt megfelelő kezeléseket találtak volna fel. Az AIDS továbbra is veszélyes és elterjedt; 2019-ben évente közel 1 millió halálesetért volt felelős.

dráma | romantikus

SkyShowtime (2023.02.14.)

A film főszereplője Forrest Gump, egy tipikus hétköznapi ember, aki gyermekkora óta azt csinálja, amit mondtak neki. Mindig is betartotta az édesanyja által kitalált és sokszor... több»