Író: Kenneth Fearing
Feldolgozások
A nagy óra (1948)

74 Nincs kiút (1987)
Külön élvezettel nézem mindig a kémfilm történeteket, mert mindig is tetszettek ezek a sztorik, érdekesnek tartom a hírszerzők rejtélyes világát. Ebben a műfajban verhetetlen szerintem a nagyon fordulatos Nincs kiút (No Way Out), melyben remek alakításokat láthatunk Kevin Costner, Gene Hackman és a gyönyörű Sean Young részéről. Már az alaptörténet is jó, hiszen az amerikai hadügyminiszter eltitkolt szerelmi kapcsolatát mutatja be, mely a szerető meggyilkolásával végződik. David Brice miniszter (Gene Hackman) megöli szeretőjét, Susan Atwellt (Sean Young), miközben a nő a fess tengerésztiszt, Tom (Kevin Costner) szeretője is. Nyomozás indul, ám a nagy hatalmú hadügyminiszter arra készül, hogy egy feltételezett szovjet kémre kenje az egészet. A sors fintora, hogy a nyomozást maga Tom vezeti, akinek mindenáron el kell kerülnie, hogy a gyanúsítottak közé kerüljön. A film legvége hatalmas csattanót hoz. A sztori végig nagyon izgalmas. Értékelésem erős négy csillag, mert remek a rendezés (elismerés Richard Donaldsonnak), és a három főszereplő is nagyot alakít.
A történetünk szerint egy pentagoni vezető egy balesetben véletlen megöli a szeretőjét, és segédje segítségével megpróbálja eltussolni az ügyet. Egy nem kapcsolódó orosz kémre kenik a gyilkosságot, akinek megtalálását főszereplőnkre bízzák. A dolog o... Teljes kritika
Összetett történet, komplikált konfliktusok és színes karakterek jelennek meg az utóbbi 40 év egyik legjobb kémfilmjében. Nem könnyű színvonalas kémtörténetet írni vagy pláne filmre adaptálni, mert a hihetőség mindig probléma szokott lenni. Ebben az esetben azonban a Roger Donaldson–Robert Garland párosnak sikerült egy teljesen realisztikus sztorit készítenie. Donaldson kétségtelenül jó rendező, bizonyította már ezt A Bounty, a Szökésben, a Dante pokla és a Beavatás elkészítésével, és ezúttal is kitett magáért. A főszerepekben három zseniális alakítással valódi sztárokat láthatunk: Gene Hackmant, Kevin Costnert és a gyönyörű Sean Youngot. A script kiszámíthatatlan sztorit dolgoz fel, a rendezés fordulatokat rak bele, és nagyszerű feszültségfokozást, az alakítások pedig átélhetővé teszik a végeredményt. Az pedig nem más, mint egy izgalmas, fordulatos kémtörténet a hidegháború végéből. Olyan sztori, mely minden bizonnyal lejátszódhatott a 80-as évek végén a valóságban is. Én nagyon élveztem így másodszor megtekintve is. Négy és fél csillagos film, nem is kérdéses.
A film mai szemmel nézve néhol túl szájbarágós. De ha figyelembe veszem, hogy több mint 30 éve készült filmről van szó, akkor éri az 5 csillagot. Gene Hackman és Kevin Costner általában – ha nem is garantálja, de – sejteti, hogy jó film megtekintésébe vágunk bele... és Sean Young... hát nekem ő örökké Lois Einhorn/Ray Finkle marad, nem tehetek róla... :-) Csodálom, hogy ennyi idő alatt soha nem került a látóterembe ez a film. Egy jó, izgalmas mozi! Ajánlom jó szívvel!
A legtöbb veszélyes jelenetet Kevin Costner maga hajtotta végre, a biztosítótársaság legnagyobb megdöbbenésére még az autót is szemüveg nélkül vezette, pedig anélkül nem is vezethetne.