Az HBO a napokban elég nagy felháborodást keltett, amikor bejelentette: lekerül az HBO Max kínálatából a filmtörténelem egyik legnagyobb klasszikusa, az Elfújta a szél. A lépést a jelenleg kialakult amerikai helyzettel indokolták. Arra viszont senki sem számított, hogy ezzel milyen reakciót váltanak ki a rajongókból.

Az emberek ugyanis amint eltűnt a film a HBO Max kínálatából, lényegében azonnal rohantak az Amazonra, ahol ki is fosztották a készleteket mind a DVD, mind a BluRay, de még a 70. évforduló alkalmából kiadott változatból is. Akkora volt az érdeklődés, hogy egy időre az Elfújta a szél felugrott az eladási listák élére is.

Bár elsőre úgy tűnt, hogy az HBO véglegesen eltávolítja a filmet a kínálatából, a kiadott hivatalos közleményből kiderült, hogy nem ez a helyzet, csupán egy átmeneti időszakról van szó. Az HBO azért döntött a lépés mellett, hogy a kópiákon jelezni tudják azok történelmi jellegét.

Az Elfújta a szél 1939-ben jelent meg, és számos elemében az adott korszak szellemiségét tükrözi, beleértve az afroamerikai emberekhez való általános viszonyt is. Az HBO szerint ez a rasszista hozzáállás sem akkor, sem pedig ma nem volt helyénvaló, ugyanakkor azt nem tehetik meg, hogy egyszerűen törlik a nem kívánt elemeket a filmből, mivel azzal úgy tennének, mintha a rasszizmus nem is létezett volna akkoriban. Ezért inkább egy dokumentációt csatolnak a filmhez, amely elmagyarázza a dolgokat.

Az Elfújta a szél minden idők egyik legnagyobb moziklasszikusa, amely nem mellesleg nyolc Oscar-díjat zsebelt be annak idején. Ebből az egyiket Hattie McDaniel kapta Mammy megformálásáért, ezzel ő lett a történelem első színesbőrű Oscar-díjas színésze.