85 A szikla  (1996)

Ki volt az első James Bond? Természetesen Sean Connery. A legendás színész, aki idén hagyott itt minket, hat plusz egy filmben öltötte magára Őfelsége titkos ügynökének szerepét. Sean Connery ezzel megalapozta hírnevét, amit aztán számtalan további moziban erősített tovább. Ezek közül az egyik az 1996-os 17407 volt, amelyről sokan azt tartják, hogy egy titkos James Bond történet.

Erre most egy Reddit-felhasználó talált további bizonyítékokat, összefüggéseket. Ha csak ezeket nézzük, akkor végül is valóban ráhúzható Michael Bay akciófilmjére, hogy beleillik a James Bond történetek sorába. 17407 egyik főhőse John Mason, egykori SAS-ügynök, aki az egyetlen ismert élő ember, aki valaha képes volt megszökni az Alcatrazból. Amikor az immár múzeumként üzemelő börtönt katonákból lett terroristák foglalják el, John Masont előveszik egy másik börtönből, hogy segítsen a kommandósoknak észrevétlenül behatolni a szigetre és kimenekíteni a túszokat.

A rajongói teória szerint John Mason (akit ugyebár Sean Connery alakított) valójában nem más, mint James Bond inkognitóban. És erre most több bizonyítékot is fel tudtak mutatni. Az egyik a James Bond filmek időrendje. Az első film, a James Bond: Dr. No 1962-ben játszódik, a végén pedig a titkosügynök felrobbantja a gonosztevő bázisát és ahelyett, hogy csatlakoznak a felbukkanó CIA-kommandósokhoz, lelép. A teória szerint azonban nem sokkal később elfogják és az Alcatrazba zárják. 17407 egyik jelenetéből kiderül, hogy John Mason 1962-ben került a börtönbe és 1963-ban szökött meg.

A második James Bond film, az Oroszországból szeretettel egyik jelenetében pedig arról beszélnek, hogy az előző küldetése után James Bond fél évre felszívódott – ekkor ült ugyebár az Alcatrazban John Masonként.

Később 17407 egy másik jelenetében arról is hallhatunk, hogy John Masont végül 1972-ben fogták el újra, amikor egy titkos információkat tartalmazó mikrofilmet próbált kicsempészni az országból. Mikor is volt az utolsó (hivatalos) Sean Connery féle James Bond film? 1971-ben, a James Bond: Gyémántok az örökkévalóságnak. A teória szerint e film eseményei után jött az ominózus mikrofilmes küldetés, ami azonban balul sült el és James Bond ismét börtönbe került. De mivel az MI-6 mindig is hangoztatta, hogy a lebukott ügynökeiért nem felel és soha nem fogja elismerni a létezésüket, így a börtönben John-James Mason-Bond magára maradt.

A fenti kronológia persze csak abban az esetben ül igazán, ha nem vesszük számításba Sean Connery hetedik, nem hivatalos James Bond alakítását, a Soha ne mondd, hogy soha (James Bond: Soha ne mondd, hogy soha)-t, illetve a más színészekhez köthető James Bond filmeket.