A ’80-as és ’90-es évek egyik legnagyobb akciósztárja, akit sokan egy lapon említenek Arnold Schwarzeneggerrel és Sylvester Stallone-nal, az Jean-Claude Van Damme. A harcművészetekben is jártas színész számos verekedős akciófilmben szerepelt, és bár az utóbbi években már kevésbé van reflektorfényben, akkoriban az egyik legkeresettebb sztárnak számított. És mindezt egyetlen rúgásnak köszönhette.

Mint oly sok más színész, Jean-Claude Van Damme is úgy kezdte hollywoodi pályafutását, hogy meghallgatásokra járt. Két ilyen alkalom között viszont kénytelen volt hétköznapi munkákat vállalni, hogy eltartsa magát. Így került egy francia étterembe pincérnek is, ami aztán megváltoztatta az életét.

Történt ugyanis, hogy egy nap Menahem Golan és felesége sétált be az étterembe ebédelni. A producer számtalan – többségében könnyen felejthető – film elkészítésében közreműködött, de elég ismert névnek számított a szakmában. Jean-Claude Van Damme is azonnal felismerte és rájött, hogy itt a nagy lehetőség.

Két tányér levessel sétált oda a producer asztalához, ahol udvariasan leszólította, majd minden további nélkül – a két tányér levessel a kezében – a producer feje fölé rúgott egyet. A leves egyetlen cseppje sem borult ki közben.

A producer azonnal meglátta a lehetőséget a fiatal pincérben, és megbeszélték, hogy másnap találkoznak az irodájában. Jean-Claude Van Damme természetesen meg is jelent a találkozón, ahol megmutatta az ekkor még bizonytalan producernek az izmait, a rúgótechnikáját és persze a spárgáját is, ami ma már a védjegyének számít.

Menahem Golan még ekkor sem volt teljesen biztos benne, hogy mihez kezdjen az ifjú Jean-Claude Van Damme-mal, aki ekkor elmondta neki, hogy teljesen le van égve és nagyon szükséges lenne egy szerepre. Végül a producer az orra elé dugta a Véres játék forgatókönyvét és közölte: „Sztárt csinálok belőled.”

akció | dráma | életrajzi | sportfilm

Minden évben Hongkong ad otthont a híres kumite karate-bajnokságnak, ahol a világ minden tájáról érkező, félelmetes harcosok gyűlnek össze, hogy elnyerjék bajnoki címet. Az... több»