Elhunyt Oszter Sándor

73 éves korában elhunyt a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész, Oszter Sándor.

Oszter Sándor halálhírt a felesége, Donatella Failoni közölte a nyilvánossággal a Facebook oldalán. Mint írja:

„Ma kilenckor meghalt a férjem szívinfarktusban, vége az életemnek”.

Oszter Sándor 1948. szeptember másodikán született Győrben. Apai ágon gazdag molnárcsaládból származik. Gimnáziumi tanulmányai alatt számos szavalóversenyen jeleskedett, majd az érettségit követően az ELTE bölcsészkarára és a Színház- és Filmművészeti Főiskolára is felvételt nyert. Ez utóbbit 1971-ben végezte el. Ezt követően a Vígszínházhoz került, majd öt év múltán eljött a társulattól és szabadfoglalkozású művészként dolgozott. 1978-ban a Nemzeti Színház társulatát erősített 1989-ig, majd 1992-ben tért vissza ismét a Nemzetihez. 2008-tól a Békéscsabai Jókai színház művésze.

Első jelentősebb filmszerepét még főiskolás korában kapta. Bacsó Péter rendezésében, a Kitörés (1970) című játékfilmben a főszerepben volt látható. Ezt követően megkapta Rózsa Sándor szerepét a híres betyárról készült tévésorozatban, melyet Szinetár Miklós rendezett: Rózsa Sándor (1971), de az Irgalom (1972) sorozatban is látható volt.

Lehetőséget kapott a Cserhalmi György főszereplésével készült Az ozorai példa (1974) című tévéfilmben, majd elnyerte Balogh Csaba főszerepét a Gárdonyi Géza regényéből készült Ida regénye (1974) című alkotásban; partnere Venczel Vera volt. Sára Sándor legendás 80 huszárjában (1979) is látható volt. A főszerepben tündökölt egy másik filmadaptációban is: Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül (1979), de az Oscar-díjra jelölt Jób lázadása (1983) című filmdrámában is az élvonalban szerepelt.

A kilencvenes évektől tévé- és játékfilmek mellékszereplőjeként láthattuk, játszott a Szakonyi Károly: Kardok, kalodákban (1985), az Agitátorokban (1986), A komáromi fiúban (1986), a Vadonban (1988), de a Barátok közt (2000) tévésorozatban is felbukkant 3 epizód erejéig.

A Tejesember főszerepét kapta meg Argo (2004) című akció-vígjátékában, de a folytatásban, az Argo 2-ben is ezen karakterben volt látható.

Oszter Sándor felesége Failoni Donatella zongoraművésznő, akivel egy lányuk született.

Nyugodjék békében.