James Cameron megszólalt a Titan tengeralattjáró tragédiája kapcsán

James Cameron is megszólalt a Titan nevű merülőhajó tragédiája kapcsán.

A Titanic rendezője az ABC Newsnak adott interjújában elmondta a gondolatait a történtekről. Cameron maga is a búvárközösség tagja, aki mintegy 33 alkalommal járt lent a Titanic roncsainál.

“A közösségben az emberek nagyon aggódtak a tengeralattjáró miatt. A mélytengeri mérnöki közösség számos vezető szereplője még levelet is írt a cégnek, amelyben azt írták, hogy amit csinálnak, az túlságosan kísérleti jellegű ahhoz, hogy utasokat szállítsanak, és hogy tanúsításra van szükség” - mondta Cameron.

“Megdöbbentő a hasonlóság magával a Titanic katasztrófájával, ahol a kapitányt többször figyelmeztették, hogy jég van a hajója előtt, mégis teljes sebességgel belekormányzott egy holdtalan éjszakán egy jégmezőbe, és ennek következtében sok ember meghalt. Számunkra ez egy nagyon hasonló tragédia, amely során a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyták” - tette hozzá a rendező.

A New York Times által megszerzett levél szerint 2018-ban a Marine Technology Society  bizottsága levélben figyelmeztette az OceanGate vezérigazgatóját, Stockton Rush-t, hogy aggodalmuknak szeretnének hangot adni a Titan fejlesztésével kapcsolatban.

Cameron azt is elmondta, hogy 25 éve ismerte Paul-Henri "PH" Nargeolet, aki szintén a Titanon tartózkodott. “Ez egy nagyon kis közösség. 25 éve ismertem PH-t, és hogy ilyen tragikus módon halt meg, szinte lehetetlen feldolgoznom” - mondta a rendező.

A James Cameronnal készült teljes interjú a fenti galéiánkban tekinthető meg.