Emilia Clarke a világ egyik legismertebb színésznője, aminek oka, hogy ő alakítja Daenerys Targaryent a Trónok harca sorozatban. Az HBO műsorának mind a nyolc évadában szerepelt, ami négy Emmy-jelölést hozott neki a sorozat évei alatt. A sorozat egyik fő karaktereként őt követhetjük nyomon, amint megpróbál átkelni a Keskeny-tengeren, és a Hét Királyság Vastrónjának jogos örökösévé válni.

Clarke a múltban már megosztotta, hogy a Trónok harca forgatása alatt komoly egészségügyi gondjai voltak. A színésznő 2019-ben írt egy cikket a The New Yorker számára A Battle For My Life címmel. Az esszében Clarke megosztja korábbi problémáit, amelyek 2011-ben, az HBO-sorozat első évadát követően merültek fel. Akkor azt mondta: "Volt egy aneurizmám, egy artériarepedésem."

A BBC-nek adott korábbi interjújában Clarke további részleteket osztott meg az agysérüléséből való felépüléséről, és arról, hogy milyen szerencsés, hogy agya ma is működik. Elmagyarázza, hogy bár az eredeti nyilatkozatában talán optimista volt az aneurizmákkal kapcsolatban, azok súlyosak és életveszélyesek a számára.

"Az agyamnak az a része már nem használható - figyelemre méltó, hogy képes vagyok beszélni, néha artikuláltan, és teljesen normálisan. Hogy teljesen normálisan élem az életemet, egy ilyen betegség káros következményei nélkül. Azon emberek nagyon, nagyon, nagyon, nagyon kis kisebbségéhez tartozom, akik ezt túl tudják élni"."

Egészségügyi problémái ellenére Emilia a legjobbat hozta ki a lehetőségeiből. Létrehozta a SameYou-t; egy jótékonysági szervezetet, amely a stroke és az agysérülések áldozataira összpontosít. A honlapon ez áll: "A hiányzó érzelmi és mentális egészségügyi helyreállítási szolgáltatások megteremtése, amelyek nélkülözhetetlenek az agysérülések és a stroke túlélői számára". A SundayMorningnak elmondta: "Arra gondoltam, hogy: "Nos, ez vagy te, ez az agyad, amivel rendelkezel. Tehát nincs értelme folyamatosan azon törni a fejed, hogy mi az, ami esetleg hiányzik".

A 2013-as utolsó műtétje óta Clarke jelentős blockbusterekben szerepelt, és a Trónok harca sorozat 2019-es befejezéséig folytatta munkáját az epikus sorozatban is. A színésznő emellett feltűnt a Terminátor: Genisys, a Mielőtt megismertelek, a Solo: Egy Star Wars-történet és a Múlt karácsony című filmekben is.

Clarke-ot legutóbb a Titkos invázió című MCU-sorozatban láthattuk, mely már streamlehető a Disney+-on. 

És, ha esetleg a Dom Hemingway című méltatlanul hanyagolt kultikus hiányozna a filmes listádról, akkor csekkold, mert - bár csak nyúlfarknyi a szerepe, de - ebben is játszik! Ugyan nem mindenki imádott khaleesije a lényeg, de a film (főként az első jelenet Stohl András ikonikus szinkronjával) megér egy misét!