67 Pleasure  (2021)

Úgy tűnik, hogy az év vége egy svéd-francia-holland koprodukciótól lehet majd hangos. Ráadásul egy olyantól, ami egy kifejezetten tabunak számító témát feszeget: a pornózást. Mármint nem a pornó nézést, hanem a pornóiparba való fejest ugrást. Ez a Pleasure (eredeti címén Pleasure…), amely egy fiatal svéd lányról, Linnéáról szól. Az alig húsz éves lány nagy álmokkal indul el egy svéd kisvárosból, hogy Los Angelesben szerencsét próbáljon. Nem akármilyen terveket szövöget: ő akar lenni a következő nagy pornósztár. A naiv lány azt gondolja, hogy kemény munkával és kitartással elérheti majd az álmait, de a valóság és a pornóipar sötét, nem mindenki számára ismert világa arcul csapja.

A film főszereplőjét Sofia Kappel alakítja, akinek ez élete első szerepe. Az ifjú színésznő valójában nem is színésznő, hiszen egészen eddig a projektig még csak eszébe sem jutott, hogy ilyesmivel foglalkozzon. Ám tinédzserkorában súlyos depresszióval és testképzavarral küzdött, ezért egyfajta terápiás jelleggel vágott bele egy barátja tanácsára a dologba.

A filmet rendező és a forgatókönyvet író Ninja Thyberg a forgatás előtt másfél éven keresztül kereste a megfelelő főszereplőt, több mint félezer nőt hallgattak meg. Ekkor jött Sofia Kappel, aki végül meggyőzte őt. És a jelek szerint nagyon is jó választásnak bizonyult.

A Pleasure ugyanis idén februárban mutatkozott be a Sundance Filmfesztiválon, majd a következő időszakban számos díjat besepert: az Art Film Festivalon a legjobb filmnek választották, valamint Sofia Kappelt a legjobb női főszereplőnek. A Deauville Film Festivalon a legjobb írónak járó díjat kapta meg, de a Göteborg Film Festivalon is a legjobb filmnek választották.

A Pleasure egyébként a kritikusokat is meggyőzte, legalábbis a Rotten Tomatoes oldalán jelenleg 88 százalékon álló tetszési indexe erről tanúskodik.