Neeson ismét odacsap, csalódás A cipőbűvölő, újra mozikban a 2001: Űrodüsszeia A kép forrása: Warner Bros.

Liam Neeson nem okoz meglepetés, hozza az utóbbi években megszokott karakterét, Adam Sandler újabb lépést tett a következő Arany Málnája felé. Mozikban a lehengerlő A föld sója, a francia vígjáték, a Nicolas az iskolában, Stanley Kubrick örökérvényű sci-fi klasszikusa, a 2001: Űrodüsszeia valamint az Elemi szerelem és az Őrült szerelem.

Éjszakai hajsza

Liam Neeson az Elrabolva 3 után valamelyest szépíteni tudott, de az élvonal még mindig viszonylag messze van, már ami a színész legutóbbi akciófilmjeit illeti. Az Éjszakai hajsza ugyan nem tud túllépni a zsáner bevett elemein, és így akarva akaratlanul beszorítja magát a sablonok közé, de az akciófilmek rajongóinak így is okozhat kellemes perceket. Ne legyenek illúzióink, ez csak egy újabb Neeson bosszúfilm (de rossz ezt leírni, miközben arra gondolunk, hogy ez a Neeson ugyanaz, aki a Schindler listájában is játszott) melyben a főhősünk legalább egy erős ellenlábast kapott Ed Harris személyében. Kettejük hajszája hozzá tud adni a végeredményhez, mely arra elegendő, hogy egy egyszeri kikapcsolódást nyújtó, de kellően pörgős akciófilmmel bővüljön Harris és Neeson életrajza.  Akinek tetszett az Elrabolva 3, ezt imádni fogja, akinek pedig már az sem, az most a megfelelő elvárásokkal csalódhat egy kellemeset.

A cipőbűvölő

Adam Sanlder - A cipőbűvölő

Izgalmas ötlettel, illusztris mellékszereplőkkel A cipőbűvölő, azonban a végeredmény inkább lett szomorú, mint vicces. Sajnálatos, hogy az egyébként minden bizonnyal jobb sorsa is érdemes Adam Sandler (bizony, láttunk már tőle nagyon is értékelhető alakítást!) újabb lépést tett a második tucat Arany Málna jelölése felé. Pedig, mint az elején is említettük, meg volt a lehetőség arra, hogy egy jópofa vígjáték szülessen, de az alapötletet a parlagon hagyták a készítők, és valahogy a humort is kifelejtették a végeredményből.

A föld sója

A föld sója

Sebastiao Salgado neve nem biztos, hogy túl sokat mond a fényképészet szerelmesein kívül, ez azonban ne tartson távol senkit attól, hogy megnézze ezt az egészen kiváló és egyedülálló alkotást. A Cannes-i díjnyertes film, mely kategóriájában egy Oscar-jelölést is begyűjtött, Salgado életébe és munkásságába enged bepillantást, és közel két órás játékidejével egy percre nem engedi el a nézőjét. A Föld sója egy elgondolkodtató, páratlan alkotás lett. Ha csak egy dokumentumfilmet nézel meg idén, ezzel garantáltan nem jársz rosszul.

Nicolas az iskolában

Nicolas az iskolában

Tavaly a hazai mozikban is láthattuk A kis Nicolas nyaral-t, és úgy tűnik, a közönség igent mondott a francia családi filmre, ugyanis ezen a héten mozikba került a film első, öt évvel korábbi része, a Nicolas az iskolában is. Laurent Tirard  a Moliére-rel már bizonyította, hogy jó érzéke van a humorhoz, a René Goscinny gyermekkönyvein alapuló filmjével pedig tovább vitte a megkezdett utat. A Nicolas az iskolában egy teljesen korrekt, sajátos hangulatú családi film, erősebb forgatókönyvvel és ütősebb párbeszédekkel a zsáner éllovasai közé emelkedhetett volna, de hiányosságai ellenére is kiemelkedik az átlagból.

2001: Űrodüsszeia

2001: Űrodüsszeia

Mai szemmel elnézve szinte hihetetlen, hogy a film 47 éve került a mozikba, látványvilága, monumentális kompozíciói, megvalósult jóslatai és a mai napig viták és elemzések tárgyát képező szimbólumrendszere az időtlen klasszikusok közé emelték. Stanley Kubrick alkotása a filmtörténet egyik legmeghatározóbb mérföldköve, hatása máig érezhető tudományos-fantasztikus zsáner filmjeiben. Mivel nem sokáig látható a hazai mozik műsorán a film, mindenképp ajánlott az érdeklődőknek minél hamarabb jegyet váltani rá.

További premierek: Elemi szerelem, Őrült szerelem