Jó pár évvel ezelőtt, amikor hatalmas divathulláma volt Hollywoodban az ázsiai horrorfilmek amerikai változatának elkészítése, akkor volt szerencsém ehhez a filmhez először. Mivel a 2020-as mozis horrorfelhozatal pont a Ju-on (magyarul a Harag címen jelent meg még 2002-ben DVD-n) franchise-hoz köthető, gondoltam egyet, és még az új változat előtt elővettem a 2004-ben készült, az Átok címen bemutatott amerikai–japán változatot.
Na már most, arra nem is érdemes nagyon kitérni, hogy miként sikerült a magyarországi forgalmazónak ezt a filmet Átokra keresztelni, mivelhogy eredetileg Harag címen kellett volna ezt is bemutatni. Ezzel talán sok embert megkíméltek volna attól, hogy sikeresen összekeverhetővé váljon (szigorúan csak cím alapján) az 1999-ben The Haunting (itthon Az átok) címen bemutatott filmmel. Na de mindegy, nézzük, hogy milyen volt a 2004-es, Átok című film!
Nekem soha nem tartozott a kedvenceim közé, de még a jobb horrorfilmek közé sem soroltam soha ezt a változatot. Nem is az volt a legnagyobb gondom a 2004-es Átokkal kapcsolatban, mint a legtöbb horrorfilm kedvelő ismerősömnek, hogy végtelenül lassú lefolyású történetet tálaltak fel, hanem sokkal inkább az, hogy a történetvezetése eléggé zavaros lett. Itt térnék ki a 2002-es Ju-on – A harag című változatra, hisz, mint fentebb említettem, ez a változat az eredeti változatnak egyfajta feldolgozása. Vagyis, hogy feldolgozása is, és nem is.
Mivelhogy két igencsak fontos tényezővel kapcsolatban eszközöltek ennél a filmnél változtatásokat. Az egyik, hogy szerepeltettek benne amerikai színészeket, illetve, hogy a történetvezetésnél elhagyták a fejezetekre osztást, és ezt inkább amolyan visszaemlékezések formájában tálalták a nézőknek. Nos, jómagam mindkét változtatást igencsak feleslegesnek tartottam, bár ezt a film bevételi számain nem igazán lehetett tetten érni, hisz anyagilag igencsak sikeres horrorfilm lett.
Persze lehet erre azt mondani, hogy mivel amerikai színészekkel forgatták le a japán változatot, könnyebb különbséget tenni a karakterek között (mondjuk ezt a fajta "kifogást" soha nem szerettem ázsiai filmek feldolgozásánál); ezért szokták inkább azt felhozni, hogy így populárisabb lett a végeredmény, ezt viszont el kell, hogy fogadjuk. Azt viszont sajnos kevésbé tudom elfogadni, hogy a történetvezetésnek ez a fajta megoldása számomra sokkal zavaróbb lett, mint az eredetinél.
A film erőssége sokkal inkább a hangulatában keresendő, mint a vizuális megoldásaiban. Technikailag egy totálisan középszerű kísértetfilm volt, viszont a hangulati tényezőkkel egész korrektül jártak el. Valahogy végig érezhető egyfajta baljós kisugárzás, és nálam talán csak ez menti meg a filmet attól, hogy a gyengébb kategóriába soroljam.

73 Átok (2004)
Karen Davis (Sarah Michelle Gellar) ápolóként dolgozik Japánban. Miután kolléganője, Yoko (Yoko Maki) nem jön munkába, neki kell kimennie Emmához (Grace Zabriskie), egy amerikai... több»
Szereplők: Sarah Michelle Gellar, Bill Pullman, Ted Raimi, Clea DuVall, William Mapother