2017.06.29 16:47 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Spielberg korai filmje

Spielberg korai filmje több szempontból is érdekes, amely meglátásom szerint sokat merít korábbi filmjéből, a Párbajból (road movie jelleg, az országúti környezet, az üldözés motívuma, mely végigkíséri a filmet, stb.). Ám amíg a rendező 1971-es filmjét egy páratlan alkotásnak tartom, addig a Sugarlandi hajtóvadászat amolyan középszerű munkaként maradt meg bennem. Ezt leginkább amiatt mondom, hogy a drámaisága egyszerűen nem tudott megérinteni, a főszereplőkkel való azonosulásom nem tudott létrejönni. Pedig az alap egész tetszetős: egy asszony megpróbálja egyesíteni a családját, de a szerelme börtönben van, a gyermeküket pedig mások nevelik.

Mi következik ebből? A férfi megszöktetése, s a törvények gátlástalan áthágása a nemes cél érdekében: a baba megszerzése és a család egyesülése. A karakterükből azonban egyből következik, hogy a tervbe ott csúszik hiba, ahol csak lehet, így a szöktetésből egy túszdráma (amelynek az áldozata nevezetesen egy rendőrjárőr, valamint egy közel egy órás üldözés alakul ki (a magyar cím nem árul zsákbamacskát: egy hajtóvadászatot nézhetünk végig egészen Sugarlandig). Talán a legnagyobb problémám az egésszel az, hogy több műfajból is építkezik Spielberg mozija, de egyikbe sem tud igazán betagozódni: a drámai vonalnak nincs kellő mélysége, az akciójeleneteiben kevés az erő (szándékosan nem a látványt említem itt, hiszen az nem kis részben pénzkérdés), humora van ugyan, de a feszültséget nem igazán tudja oldani (ebből némileg kivételt képez a médiakritikus szála a sztorinak).

Spielberg korai filmje

Bár szeretem Steven Spielberg filmjeit, ezen alkotása nem igazán tudott lenyűgözni, számomra egy teljesen középszerű mozi lett.

dráma | krimi | road movie

Egy nő úgy dönt, hogy újra egyesíti a családját, ezért segít a férjének kiszabadulni a börtönből, hogy utána együtt elrabolják a fiukat. Sajnos a dolgok nem teljesen úgy... több»

0