Olyan film debütált az HBO Max kínálatában, amely már csak a különleges szereposztásával is felhívhatja magára a figyelmet. Viszont A tizenhármak másért is megérdemli azt: egy valóban megtörtént barlangi mentés történetét meséli el.

Az eset még 2018-ban történt Thaiföld északi régiójában. Egy junior focicsapat tizenkét tagja és a segédezdőjük egy edzés után ellátogattak a Tham Luang Nang Non barlangrendszerhez és leereszkedtek a föld alá. Ami kezdetben izgalmas kalandnak ígérkezett, a sors és a természet fintora miatt hamar élet-halál küzdelemmé és rettegéssé vált. Egy hirtelen jött erős esőzés miatt a barlang egy része megtelt vízzel, elvágva a gyerekeket és kísérőjüket a kijárattól.

A film ezt az esetet és a srácok kimenekítésére tett kétségbeesett és látszólag lehetetlennek tűnő kísérletet dolgozza fel. A mentőakcióra a tengerészgyalogságtól is érkezett búvár, de egy helyi barlangász is csatlakozott a csapathoz. Ám a különösen nehéz terep és az extrém módon megváltozott körülmények finoman szólva is kétségessé tették, hogy épségben ki lehet menekíteni a rémült gyerekeket a barlangból.

A rendezői széket Ron Howard foglalta el, aki William Nicholson forgatókönyve alapján dolgozott. A fontosabb szerepekre Viggo Mortensent és Colin Farrellt kérték fel, de mellettük még láthatjuk többek közt Joel Edgertont és Tom Batemant is.

A film kimondottan jó fogadtatásban részesült, a Rotten Tomatoes oldalán a kritikusok 85, a nézők 94 százaléka értékelte pozitívan. Itt, a Mafabon is 85 százalékos tetszési indexet tud felmutatni. Ha van élő előfizetésed az HBO Maxra, akkor elég csak a film itteni adatlapján a megfelelő logóra kattintanod és indul is a barlangi mentőakció!