2025.02.18 20:29 Verum Hominem Olvasottság: <100x
0

Mater Lachrymarum bosszúja. A harmadik eposz

Dario Argento filmjét sokan minősítik. Lefelé. De szerintem azért ez nem teljesen fair. Miért mondom azt, hogy jogtalanul lehúzzák?

Azt mondják, hogy trash kategória, a zene sem az igazi, a gótikus stílus sem igazán állja meg a helyét, plusz a misztikum kevés, és a történet sem az igazi. Igénytelenség, sőt inkább egy fantasy/horror, mint egy kései giallo.

Mater Lachrymarum bosszúja. A harmadik eposz

Ugyan már, macskajancsik! Derék országunkban kritika az van, de van-e alapja? Van, de nem sok...

Természetesen 2007-ben már nem úgy üt a sztori, mint anno a 70-es, 80-as években. Van benne egy rossz színészválasztás (Udo Kier), és kissé unalmasabb díszletek. De véresebb, kegyetlenebb és pörgősebb, az igényeknek megfelelően, mint két elődje. És van két gyönyörű színésznő, méghozzá Moran Atias és Asia Argento, akik a férfiak szívét megmelengetik, nem is akárhogyan.

Igaz, ami igaz, már nem olyan pompásak a beállítások, kicsit művi feeling, de igenis nézhető, és messzemenően élvezhető darab. Azért azt se felejtsük el, hogy itt már (2007-ben) Argento közel 70 éves, és a gondolkodásmódja, szemlélete és a felfogása sem az, mint 25-30 éve.

Az állatmotívum sem túl izmos, de én azért érzem benne az erőt és a lendületet. Nem ismerem a pénzügyi forrásokat, de szerintem túl sok pénzt nem nagyon tudtak "összekalapolni" a film elkészítésére.

A gore, mint említettem, pedig nagyon jó, az okkult részek pedig logikusabban vannak felépítve, mint a Pokolban és a Suspiriaban. Nálam a film nyerő, és élvezhető darab. Különbözik a két elődjétől. Na de elnézést! Dinnye és szőlő! Nálam nyerő mind a kettő.

dráma | horror | thriller

Egy múzeumigazgató kíváncsi barátnője óvatlanul felnyit egy ősi jeleket ábrázoló urnát, melyből kiszabadítja a könnyek anyját, a legveszélyesebb és leggonoszabb boszorkány... több»

0