A színészgárda sem igen tudta megmenteni a sztorit. Valahogy kissé erőtlen, és nekem (bocsánat) kissé hiteltelen is. Valahogy ebben a belfasti, dekadens világban semmi sem működik, semmi sem értékálló. Az írek archetípusa a mindig küzdő, mindig harcoló, makacs, soha fel nem adó emberfajta, aki a vallást is ugyanolyan komolyan (ha nem komolyabban) veszi, mint katolikus és protestáns. Az IRA politika szárnya, a Sinn Féin és a többi baromarc a vallásukért harcolnak.
Ja, értem. Tehát nem számítanak az ártatlan áldozatok, semmi, csak a qrva vallás? Agyatlan nép.
Na jó, vissza a filmünkhöz! Jim Sheridan filmje. Pedig a színészgárda nagyon ütős. Hősünk, Danny Flynn (Daniel Day-Lewis) 14 évet ült börtönben mint az IRA tagja, aki elvállata a büntetést a gyáva, szar alak Harry (Gerard McSorley) helyett, aki ráadásul még a fiát is feláldozta a "nemes harcért.
Danny kiszabadul és hazatér, ahol szintén ott él régi szerelme, Maggie (Emily Watson), akinek apja a helyi IRA vezetője, Joe Hamill (Brian Cox), így Dannynek vigyáznia kell, hogyan közelít a nőhöz, hiszen Maggie férje is IRA tag, és éppen börtönbüntetését tölti.
A "Bunyós" elkezdi az edzőtermét kiépíteni, és bokszolni akar. Sőt, megtalálja régi edzőjét, aki a "röpke" 14 év alatt leépült és alkoholista lett. De Danny felrázza Ike-ot (Ken Stott), és elkezdenek edzeni.
Ám a harc a britek és az írek között mindig fellángol, éppen úgy, mint Danny és Maggie szerelme. Mindkettő nagyon veszélyes. Eközben Joe és a britek fegyverszünetet kötnek, és Joe kéri az ír politikai foglyok szabadon bocsátását csereképpen.
A korabeli ír utcák autentikusak, persze nekem nagyon érződött rajta a sterilség és a stúdiószag. Nem mondom, hogy unalmas lett, de nem ragadott magával, pedig az ilyen filmek be szoktak jönni. Most csak mérsékelten. A szerelmi szál és a politika, na meg a sportvonal valahogy nem lett jobban megmutatva és kiemelve. Ezért lett lapos, nekem olyan élettelen lett.
Ráadásul Emily Watson és Daniel Day-Lewis között a kémia sincsen meg, és ez nagyon látszott. De ezzel nem arra célzok, hogy a film rossz, csak nem a legacélosabb. A filmvégi csavar nekem elég kiszámítható volt. Természetesen a zsáner kedvelői ne hagyják ki!
Az IMDb-n 23 ezer vélemény után 7,0/10-es, a TMDB-n 269 szavazat után 67%. Nálam ez a mozi mindösszesen három csillag és 59%. Ez ennyit ért, véleményem szerint. Pirítós kenyér vajjal, birsalmalekvárral. Hozzá egy pohár finom mangó szörp kis jéggel. Majd pihenés kedvenc fotelemben.

73 A bunyós (1997)
dráma | romantikus | sportfilm
A bunyós című filmben a 14 év börtönbüntetés után szabadult Danny, az egykori IRA-terrorista, elhatározza, hogy megváltozik. Temperamentumát úgy dönt, hogy a bokszolásban... több»
Szereplők: Daniel Day-Lewis, Brian Cox, Emily Watson, Bill Clinton, Ian McElhinney