2019.05.16 23:22 MMcFly2015 Olvasottság: 290x
0

A németek egy igazán egyedi hangulatú misztikus sorozatot tettek le az asztalra

Az elmúlt egy évben számtalanszor belefutottam a Dark magasztaló kritikáiba, így elkerülhetetlen volt, hogy előbb-utóbb én is belevágjak. Sok minden szólt mellette, ami különösen vonzó számomra: elsősorban az időutazás témája, amely bármilyen formában jöhet, másodsorban pedig az európai gyártás. Szeretek eltávolodni az amerikai filmes sablonoktól, így bizakodva kezdtem neki a sorozatnak. Tíz részt terveztem egy hétre elosztani, de annyira beszippantott a Dark világa, hogy két nap alatt ledaráltam az egész évadot.

Ez a sorozat hihetetlenül elvont – az atmoszféra a legnagyobb erőssége. A nyomasztó filmzene és a folyamatosan megnyíló rejtélyek olyan különleges hangulatot teremtenek, hogy egyszerűen lehetetlen leállni a nézéssel. Az első epizódok totális káoszt idéztek elő a fejemben, de a harmadik rész végre elkezdte tisztázni, mit is láttunk addig. A casting kiváló: mivel több idősíkon játszódik a történet, a szereplőknek fiatal és idősebb verziójuk is van – szerencsére a hasonlóságok annyira jól el lettek találva, hogy pár rész után már gond nélkül követhető, ki kicsoda.

A németek egy igazán egyedi hangulatú misztikus sorozatot tettek le az asztalra

Ha már a karaktereknél tartunk, ez az egyik pont, ahol a Dark némi hátrányba kerül más sorozatokkal szemben. Rengeteg szereplőt mozgat (az időugrások miatt pedig még több verziójukat is megismerjük), emiatt nem igazán lehet személyes kedvenceket választani. Kevés idő jut a karakterek mélyebb megismerésére, így nehéz velük igazán szimpatizálni. Ez azonban nem feltétlenül hiba – a sorozat inkább a rejtélyek hálózatára épít, és ezt mesterien csinálja.

Talán az egyetlen dolog, ami némi hiányérzetet hagyott bennem, az évadzárás volt. Az évek során rengeteg időutazós filmet láttam, így a Dark első évadában megjelenő paradoxonok és időhurkok nem okoztak akkora meglepetést, mint reméltem. Élveztem minden percét, de a finálé katarzisától többet vártam. Az utolsó jeleneteknél egy óriási cliffhangerrel vezették fel a következő évadot – ez bár nem teljesen illeszkedett az addigi hangulathoz, mégis elérte a célját: azonnal beírtam a naptáramba a folytatás premierdátumát.

Összességében a Dark egy nem mindennapi, gondolkodtató misztikus sorozat, amely még egy második megtekintés során is rengeteg újdonságot rejthet. Kisebb hibái ellenére imádtam a látottakat – és ha valaki szereti az időutazásról szóló történeteket, ezt egyszerűen nem hagyhatja ki.

87 Sötétség  (2017)

dráma | krimi | misztikus | sci-fi | thriller

Egy német kisvárosban nyoma veszik egy gyereknek. Az eset négy család életére is komoly hatással van. Szinte mindenki titkokat őriz, melyek az eset kapcsán lassan a felszínre... több»

0