2019.01.04 23:55 Berto49 Olvasottság: 202x
0

Egyenruha teszi az embert?

A stuttgarti születésű, de a filmkészítést az USA-ban tanult és többnyire ott is működő rendező, Robert Schwentke „hazaruccant”, hogy elkészítse ezt az igaz történeten alapuló megrendítő filmet. Willi Herold tizedes a háború utolsó napjaiban dezertált, sikeresen megszökve üldözői elől talált egy századosi egyenruhát. Átöltözve személyisége is teljesen átalakult, náci szadistává lett, és több mint száz német foglyot (főleg dezertőrt) végeztetett ki egy börtöntáborban. Az álszázadost alakító svájci születésű színész, Max Hubacher szerepeltetése telitalálat.

A totális - egyenruha által nyújtott – átalakulást nem is lehetne jobban eljátszani, ahogy fokozatosan magára ölti a német tisztek szokásait, viselkedését. A film leszámol azzal a hiedelemmel, hogy a II. világháborúban, különösen a végnapjaiban csak a nácik követtek el rémtetteket. Ráérezve az elkerülhetetlen bukásra sok katonából előtört a bennük lapuló fenevad és gátlástalan öldöklésbe kezdtek.

Egyenruha teszi az embert?

Az emberi élet értéke lenullázódott, egyébként is a kíméletlen ölésre buzdították őket, ellenség hiányában saját honfitársaikon élték ki felszabadult ösztöneiket. Külön érdemes szólni a stáblista alatt látható jelenetsorról; a mai Németország egyik városában a háborúban használt autóval náci egyenruhába öltözött színészek „igazoltatást” mímelnek. Felmerül a kérdés: ekkora hatalma van az egyenruhának? Senki sem kérdőjelezi meg a nyilvánvalóan hamis, kamerák előtt zajló eseményeket? A legmagasabb fokú elismerésre méltó, a múlttal szembenéző és leszámoló alkotás, amely szinte beleég a nézők emlékezetébe.

dráma | háborús | történelmi

A második világháború vége felé járunk, amikor egy német katona mindent elkövet a túlélésért.

0