2025.02.04 09:02 Dr. Houseman Olvasottság: 264x
6

Nem túl hihető sztori, de izgalmas gengszterfilm – 60%

Annyiszor futottam bele ennek a filmnek az említésébe, hogy harmadszor is belekezdtem (az első két alkalommal félbehagytam, mert bevallom, nagyon untam). Ezúttal azonban sikerült végignéznem, de az irreális sztori ezúttal is zavart kissé. Adott egy kisebb maffiafőnök, Don Costello (Jack Nicholson), aki alig néhány emberrel ural egy komplett városrészt Amerikában. Egy nap elhatározza, hogy bejuttatja a rendőrséghez egyik emberét, a lelkes Colin Sullivant (Matt Damon), aki tökéletesen be is épül a nyomozók közé, és még elő is léptetik.

Közben megismeri a gyönyörű rendőrségi pszichiátert, Madolynt (Vera Farmiga), és viszonyt kezd vele, így egy ponton úgy tűnik: teljes sikert arat minden területen. Ám eközben a zsaruk sem tétlenkednek: a százados (Martin Sheen) és jobb keze, Ellerby (Alec Baldwin), illetve balkeze, Dignam (Mark Wahlberg) beépítik Don Costello mini bandájába az ugyancsak ír származású Billy Costigant (Leonardo DiCaprio). Itt van egy idegesítő és érthetetlen jelenet: Dignam rongyosra alázza perceken keresztül Costigant, majd 10 perces teljes szidalmazás végén (miután már mindennek elmondták) felkérik, hogy legyen beépített zsaru. Ez mondjuk kiakasztott, itt Scorsese kicsit elvetette a sulykot, és persze hihető sem volt ez így.

Nem túl hihető sztori, de izgalmas gengszterfilm – 60%

Mindenesetre felveszik beépített fedett ügynöknek, és Costigan be is épül az öreg Costello szervezetébe, így megkezdődik a két tégla küzdelme. Eleinte úgy tűnik, hogy Costigan lesz a jobb, mert hasznos infókat szállít a rendőröknek, és még a gyönyörű Madolynt is el tudja csábítani egy szenvedélyes éjszakára Sullivantől. A pozitív figura számomra egyértelműen végig Costigan, és az őt alakító DiCaprio alakítása a legjobb. Jack Nicholson viszont nagyon lepukkant maffiafőnök, az igazi olasz maffia-keresztapák mindig adtak magukra. Az is gáz, hogy a 70 pluszos öreg fickóból afféle terminátort csinálnak, aki fejeket ver szét, egy könyékig véres ingben. A film utolsó negyede már tényleg totál zöldség, lehallgatásokkal, mobilokkal és azzal, hogy mindenki kinyír valakit a főszereplők közül. Costigant lelövi egy másik beépített figura (akiről a rendezés korábban említést sem tett, csak úgy előbukkan), Don Costellót is kifektetik, Sullivant pedig a rendőrök intézik el (konkrétan: Mark Wahlberg). Kiderül, hogy több volt a beépített ember mindenhol, mint a zsaru és a maffiózó. A tégla mindenhol nagyon népszerű film, és hatalmas a rajongótábora, noha szerintem nagyon átlagos film középszerű rendezéssel. Scorsese ugyan nagy név a szakmában, de itt semmi extrát nem látni tőle. Bocsánat azoktól, akik imádják ezt a filmet (ízlések és pofonok), de ez nálam tényleg egy közepes film. Három csillag, 60%.

90 A tégla  (2006)

dráma | krimi | thriller

Úgy tűnik, a maffia túlságosan is jól értesült a rendősrég ügyeiben, ezért a fiatal rendőr, Billy Costigan beépül Frank Costello maffiavezér szervezetébe, hogy lebuktassa a... több»

6