Ez a film a kínos vígjátékok egyik gyöngyszeme. Semmi intellektuális lacafaca, csak szigorúan altesti ökörködés. Akinek derogál az ilyen, az nehogy megnézze. A többségnek azonban bejön szerintem. Kínos ugyan, meg enyhén állatias, de ritka esetektől eltekintve nem primitív.
A szereplőfelhozatal igen jó, Steve Carell pedig ebben a vénszűz szerepben maximálisan ki tudja aknázni a pislogás nélküli kissé pszichopatikus karakter alakítására vonatkozó őstehetségét.
Jonah Hill is feltűnt a játékidő fele táján úgy 35-40 másodpercre, már 2005-ben is nagy forma volt, sugárzott a tehetsége abban a pár pillanatban.
Nem is tudom, hogyan, miért nem láttam ezt a vígjátékot az elmúlt 19 évben, de jó hogy sikerült bepótolni, jókat röhögtem rajta. Azt hiszem, az akkortájt látott előzetese alapján fejben besoroltam az almáspite-farkaló, infantilis tinédzservígjátékok közé, aztán ennek köszönhetően idáig kerülgettem.
A járulékos (eredetileg nem tervezett) értéke így 2024-ben a filmnek a muzealitás, a nosztalgiafaktor. A cselekmény bázisa és nagyobbrészt a helyszín egy amerikai Keravill, ott dolgozik Andy meg a sok hülye haverja, és ebben a boltban 2005-ben olyan technikák vannak a polcokon, amiket ma már legalább tíz évvel korábbra próbálnék elhelyezni az időben. Vastag tévék, Ericsson-korabeli telefonok, VHS videómagnók, az offline és analóg őskor maga, pedig most volt nemrég.
A legvégén a Hair musicalből az Aquarius klipbetét kicsit rémisztő és tájidegen volt, csak arra tudok gondolni, hogy azért került be, mert Amerikában a film készítésekor valami Hair emlékév volt vagy hasonló.

73 A 40 éves szűz (2005)
Andynek (Steve Carell) jól megy sora: jó munkája van egy műszaki áruházban, akciófigura- és képregénygyűjteménye elsőosztályú, és esténként kedvére festegetheti... több»