2024.07.28 15:08 Kóborló Olvasottság: 111x
0

Egy több kérdést is nyitva hagyó film

Mint oly sok ismerősömnél, úgy engem is megfertőzött a 2000-es évek elején bekövetkezett filmes formátumváltás. Valamikor a 2000-es évek elején kezdtem el gyűjteni a DVD-ket, műfajtól tejesen függetlenül (bár mindig örültem, ha valami olcsó áron hozzá tudtam jutni egy számomra ismeretlen horrorfilmhez). Az évek alatt szép számú gyűjteményre tettem szert, és mivel az elmúlt napokban átrendezgettem számos dolgot a lakásban (így az akkori DVD-gyűjteményemet is) így került a kezem ügyébe jelen filmünk DVD-s kiadása is, amit anno, annak idején kimondottan szerettem, de az elmúlt évek során nem igazán volt hozzá szerencsém, ezért hát gondoltam, épp itt lenne az ideje annak, hogy felelevenítsem az emlékeimet jelen filmünkkel kapcsolatban. Lássuk hát, hogy milyen is volt az Ők című film!

A 2002-ben bemutatott Robert Harmon (Az országút fantomja és a Hiába futsz-filmek rendezője) által készített Ők című film egyáltalán nem volt egy rossz misztikus horror a maga nevében (főleg a 2000-es évek elején), ugyanis rendelkezett megfelelő atmoszférával, a történet hangulatvilága is kellően borúsra sikeredett, és hát a filmben olykor fellelhető lények is kellemesen borzongatóra vizsgáztak. Akkor! Mára már sajnos mindezekből némileg veszített azért, de közel 20 éve a magyarországi DVD-s megjelenése után (idehaza 2005. április 20-án adták ki DVD-n), sajnos már csak az átlagos szintet érte el nálam.

Egy több kérdést is nyitva hagyó film

Amennyire emlékszem, a legtöbb akkori ismerősöm azért támadta leginkább a filmet, mert valahogy a története nem igazán akart foglalkozni a magyarázatokkal. Akkor mindezen fanyalgásokkal nem igazán foglalkoztam, ugyanis számomra elegendő volt egy horrorfilm esetében annyi, hogy egyes jeleneteivel és az atmoszférájával képes legyen olykor a frászt is rám hozni (és ezt tudta is jelen produkciónk anno, annak idején). Az internet elterjedésével számos különféle teóriákat lehet arról olvasni, hogy a forgatókönyvíróként megjelölt Brendan Hoodnak milyen elképzelései voltak a történetben látható lényekkel kapcsolatban, de ezen ötletek kifejtését alaposan megtorpedózták a producerek (Tom Engelman és Scott Kroopf), és úgymond a saját ízlésvilágukra változtatták a filmbéli cselekményeket. És hogy ebből mi is sült ki? Hát egy olyan történet, amelyben több a megválaszolatlan kérdés, mint a megválaszolt. Megértem azon embereket, akik emiatt kissé lepontozzák jelen produkciónkat, de jómagam mindig is kedveltem azon alkotásokat, amelyek napokkal a megtekintése után is velem tudtak maradni, főleg ha olyan kérdések maradtak megválaszolatlanul, amihez különféle magyarázatokat szőhettünk a filmes ismerőseimmel. Ebben viszont még most is megállja a helyét jelen filmünk!

Talán amikor először volt szerencsém a filmhez, akkor még annyira nem is érzékeltem a filmbéli főhősnőnk alakítását (amit anno Laura Regan testesített meg) annyira idegesítőnek, mint sok-sok évvel az újranézése után. Merthogy sajnos leginkább emiatt csúszott le jelen filmünk nálam a három csillagos tartományba. Eme érzés miatt egy kicsit utána is néztem a főszerepet alakító Laura Regan filmográfiájának, és hát látom, hogy elkerülték a nagy filmes szerepek, és elsősorban különféle sorozatokban tűnt fel, ott is leginkább egyes epizódok erejéig. Mindezek mellett sajnos a film többi szereplője annyira halovány lett, hogy még így se tudták megközelíteni a már megemlített Laura Regan színésznő gyenge és sokszor inkább idegesítő alakítását.

A filmben használt CGI technika a kornak és a film költségvetésének megfelelő volt szerintem, és mivel annyira soha nem kerültek premierbe eme teremtények, így kevésbé érzékelhető a filmben a technikai elmaradás, mint oly sok film esetében ennyi idő után. A színészi alakítások mellett talán még a túlzott visszafogottságát említeném még meg, elsősorban a vér és a brutalitás terén, ugyanis ezek szinte alig találhatóak meg a teljes játékideje alatt.

Mindent egybevéve az Ők című filmet még most sem mondanám egy rossz alkotásnak, inkább azt írnám róla, hogy mára már sokkal szembetűnőbbek a gyengeségei, ezért a három csillagos tartományban a helye nálam.

60 Ők  (2002)

horror | misztikus | thriller

Julia Lund (Laura Regan), a gyönyörű, szép karrier előtt álló pszichológia szakos egyetemista lány tanúja lesz gyermekkori barátja szörnyű halálának. Bár a fiú kiskorától... több»

0