2025.02.17 00:24 kabel Olvasottság: 211x
5

Tucat Marvel

A Marvelnek is ideje felkötni a gagyát, egy közhelyekben úszó, meglepetés és emlékezetes pillanat nélküli filmnél már több kell, hogy a nezők jegyet váltsanak. A kapitány új kalandjának legnagyobb bűne, hogy egy unalmas tucatfilm, inkább tévébe való, mint nagyképernyőre.

Az Evans mentes Amerika Kapitány közelébe sem ér elődjei grandiózus jeleneiteihez vagy egy izgalmas kémtörténethez. Minden totál kiszámítható és sablonos, mellékszereplői és főgonoszai kb. negatív karakterek, akik annyira nem érdekesek, hogy sokukat már a film végén el is felejtettem. Le a kalappal, hogy egy rendező képtelen volt kihasználni Giancarlo Espositot és Tim Blake Nelsont, ahhoz tényleg tehetség kellett. Harrison Ford csak a csekkje miatt jött a forgatásra, és látszott rajta, hogy azt sem tudja, milyen szerepet játszik. Főszereplőnk hozta a pókerarcát, de ő még mindig csak egy sidekick karakter, nem több annál, ebben a sztoriban is kevés.

Tucat Marvel

A film kimondottan ostoba, Marvelesen telelocsolja gyenge poénokkal az érzelmesebb pillanatait. A sztorit már láttad kb. ezerszer, és ha elkezdesz belegondolni a részleteibe, kb. darabokra hullik. Az akciójelenetek még úgy ahogy rendben vannak, bár a repülős szekvenciánál konkrétan követhetetlen, ki mikor hol van. A vadászgépek meg olyan rakétákat lőnek, amik lassabban repülnek, mint saját maguk. Befigyel pár régi karakter kb. egy-egy percig, de nem adnak semmit hozzá a sztorihoz, és sajnos ez a legnagyobb baj a filmmel.

Nyilván láttad a trailert a vörös mérges óriással, ezenkívül nincs más érdekessége a sztorinak. A film azt hiszi, a Red Hulk meglepetés lesz, és az egész narratíva alatt ezt építi, de az előzetes és minden marketinganyag ezt már rég elspoilerezte, ezzel majdnem lenullázva minden narratív feszültséget. Nincs menő harci jelenet, vagy meglepő koreográfia, vagy jó helyszín. Egyik harc hátterében ott van az egyik Celestial, de az egész nem több, mint egy háttérkép. Nincs elég vagányság az akcióban, a főszereplő meg kb. egy lapát érzelmi spektrumával áll hozzá mindenhez.

Minden dialógus vagy szájbarágós expozíció, vagy nyálcsorgatós közhely, mintha ezen karakterek képtelenek lennének emberként kommunikálni, és mindig mindent el kéne magyarázni a közönségnek. A film egy pontján beláttam, hogy ez a sztori csak hatéveseknek szólhat, mert szinte minden tizenöt percben az adott pillanat egy random akciójelenetbe csapott át, nehogy elaludjon a nagyérdemű a popcorntól ragadó székeken. Mondjuk mit vár az ember, ha a három leggyengébb Marvel tartalomnak (Eternals, Incredible Hulk és Falcon and the Winter Soldier) folytatását csinálják ahelyett, hogy érdekes karaktert faragnának a főhősből?

Nem ültem be a filmre magas elvárásokkal, csak egy akciódús, vicces, meglepetésekben gazdag filmet vártam, messze túl sok túltolt CGi-jal. Ez utóbbit kaptam csak meg igazán, pár jelenet egész látványosra sikerült, és a vörös csúnyaság jól nézett ki. Kár, hogy minden más a tipikus Marvel selejt kategóriába esik. A legfurább ismét, hogy totál konzekvenciamentes történet, a Fehér Ház elpusztul, az elnök, Hulk és az egész kb. el van felejtve, azonnal. Csakúgy, mint ez a film is.

akció | kaland | sci-fi

Miután hőseinknek sikerült legyőzniük az univerzum legnagyobb gonoszát, Thanost, maga Amerika Kapitány juttatta vissza a végtelen köveket az eredeti helyükre. Steve Rogers azonban... több»

5