2025.03.29 11:07 The Ursus Olvasottság: 208x
0

Gyenge alakítások, kevéssé történelmi alaphangulat

Nehéz megmagyarázni, de a nagy várakozás ellenére három rész után eluntam a Hunyadit. Pedig nekem hivatásomból adódóan szeretnem kellene, és kíváncsinak lennem rá, mégsem vagyok. Ahogyan elgondolkodtam ezen, rájöttem arra, hogy több gond is van a sorozattal.

Az egyik a gyenge alakítások sora: Kádár L. Gellért valóban úgy néz ki, mint egy XV. századi harcos, de sajnos a legkevésbé sem emlékeztet arra a karakterre, akit Hunyadi Jánosként ismerünk tanulmányainkból. Az igazi Hunyadi egy tekintélyt parancsoló, vezetésre termett és komoly nemesember volt, akit a nőknél sokkal inkább foglalkoztattak a csaták és hadjáratok.

Gyenge alakítások, kevéssé történelmi alaphangulat

Persze nem volt gáncstalan és hibátlan lovag, hiszen nem tudott ellenállni a vagyon- és birtokhalmozás kísértésének, melyre sokszor volt lehetősége a tehetségtelen és gyenge kezű királyok mellett (mint Albert, I. Ulászló és V. László), de lepedőakrobatának leminősíteni sem szerencsés. Külsőre pedig egy vállas, bajszos, egyenes tartású vezérnek ábrázolják a források, nem egy kigyúrt szőrmóknak hosszú, loboncos frizurával.

A hölgyek alakítása sem túl erős, többnyire a mesterkéltség ott is megtapasztalható. Az alakítások mellett valahogy az egyes részek alaphangulata sem túl történelmi.

Összességében én egy közepes dolognak tartom, noha önmagában üdvözlendő, hogy a magyar filmgyártás próbálkozik a történelmi sikereink feldolgozásával. Hunyadi pedig egy nagy törökverő (ellentétben válogatottunkkal), és Nándorfehérvárnál 1456-ban valóban egészen különleges hőstettekkel vezette a délvidéki határ legfontosabb várának megvédését (sokszoros túlerővel szemben), megmentve a Magyar Királyságot a pusztulástól.

dráma | háborús | kaland | történelmi

Hunyadi János élete a magyar és az európai történelem meghatározó részének tekinthető. Udvari intrikák, kalandok és cselszövések jellemzik ezt a korszakot, amikor Európának... több»

0