2023.06.30 15:30 Artemisia Olvasottság: 248x
4

Elementálok

A Pixar idei első alkotása szívhez szóló bájjal mesél különbözőségről és elfogadásról, bevándorlásról, generációk és kultúrák egymás mellett éléséről, hivatásról, családról és szerelemről. A 2015-ös Dínó tesó rendezője, Peter Sohn, aki maga is bevándorlók gyermeke, saját élményeit és tapasztalatait is felhasználta a sztorihoz, aminek köszönhetően óriási szíve van az alkotásnak.

Kedves és átélhető történet egy fiúról és egy lányról, akik eltérő kulturális, társadalmi és családi hátterük ellenére egymásban találják meg az első szerelmet. Persze nem a Pixarról beszélnénk, hogyha ezt a hétköznapi love storyt nem kombinálnák valami egyedi és végtelenül kreatív körítéssel. Jelen esetben ez az a világábrázolás, amibe a szerelmeseket helyezi. A történet helyszíne ugyanis Elemetropolisz, a multikulturális világváros, ahol a négy alapvető őselem képviselői, a tűz-, víz-, föld- és levegőelementálok élnek egymás mellett, viszonylag békében, ám feszültségektől és súrlódásoktól nem éppen mentesen. Míg víz, föld és levegő általában kedvező kölcsönhatásba lép egymással, addig a tűz sokszor kártékony a többi elemre nézve. Ezért a tűzlények látszólag utoljára telepedtek le Elemetropoliszban, és nem titkoltan bevándorlókként kezelik őket. Egy kicsi és zsúfolt negyedben élnek a fényűző metropolisz szélén, és a kölcsönösen bizalmatlanok a többi elem – különösen a vízelementálok – felé. A tűznegyedben üzemelteti kicsiny tűzboltját a Lumen család, akiknek kamaszkorú lányuk, Parázs az útkeresés és felnőtté válás küszöbén áll. Apja évek óta tudatosan készíti fel rá, hogy majd átvegye tőle a boltot, azonban Parázs nincs a helyzet magaslatán: nem ért szót a vevőkkel, sokszor a más kultúrában felnőtt szüleivel sem, és maga sem tudja, mit szeretne igazán. Mindössze egy héttel apja nyugdíjba vonulása előtt azonban a bolt egy olyan összegű bírságot kap, ami bezárással fenyegeti. Parázs kénytelen összefogni az empatikus vízfiúval, Örvénnyel, hogy együtt mentsék meg a család élete munkájaként létrehozott üzletet. Azonban az egyhetes kaland jóval nagyobb változást hoz Parázs életébe, mint azt gondolta volna. A szabad-szellemű Örvény társaságában nemcsak önmagára talál rá, hanem fontos leckét tanul az előítéletekről, melyek szerint tűz és víz között sosem lehet összhang, valamint a szülők és gyerekek közötti kommunikáció fontosságáról, a generációs szakadék áthidalásáról is.

Elementálok

Kreatív, intim és minden ízében romantikus coming of age sztori ez, amivel a Pixar újfent bizonyítja, érzelemgazdagsággal és ötletes kivitelezéssel egy hétköznapi történetet is különlegessé tud tenni.

80 Elemi  (2023)

animáció | családi | fantasy | kaland | sci-fi | vígjáték

Element Cityben számos, a négy elem – víz, föld, levegő és tűz – egyikéből származó lény él együtt. A fürge eszű tűzlány, Ember Lumen (Parázs) és a laza vízfiú,... több»

4