Wilczur professzor, akit felesége és szeretett lánya is elhagyott, az alkoholban keresi a feledést. Egy külvárosi kocsmában történt verekedés során súlyosan megsebesül a fején, és elveszíti az… Több

Író: Tadeusz Dolega-Mostowicz
Feldolgozások
Prof. Kuruzsló (1982)

91 A szeretet gyógyító ereje (2023)
Európai ízig-vérig, ugyanakkor a drámai vonalvezetés – annak ellenére, hogy kies témát próbál feldolgozni – kiszámítható. Kicsit izzadsággal, kissé erőltetetten próbál emblematikus filmeposzt varázsolni a vászonra (a hosszával sajnos sikerül is, soha véget nem érő, Ben-Huri távlatok) - teljesen sikertelenül.
Az ikonikus lengyel regényből készült film egy szép lassan és egyenletesen égő tűz melegéhez hasonlítható, egy lengyel orvosi zseni meséje az 1930-as évekből. Amnéziás történeteket már annyiszor láthattunk, de ez az adaptáció is különösen jól sikerült. Nem csoda, hogy a regény többszöri életre keltése már régóta a lengyelek karácsonyi klasszikusa. A cselekmény egy népi mese az emberi őrületről és a vérben kovácsolt kötelékekről. Olyan emberi kapcsolatokról, ahol nem számít a távolság, mert az emberség, a gyermekszeretet és a szakma iránti hűség felülír mindent. A lenyűgöző történetből áradó harmóniát látni kell. Az egész film meleg és pasztell tónusú árnyalatokat használ, a színskála és az operatőri munka egészen kiváló, de dicséret illeti a színészeket is a kifogástalan karakterábrázolás miatt. A „szeretet gyógyító erejével” türelmesnek kell lennünk, a dráma lassan és módszeresen bontakozik ki, így mutatja meg masszív lelkét. A produkció egy csodálatra méltó adaptáció, egy remek választás a korabeli drámák kedvelőinek. Szerintem az idei év egyik kötelező alkotása.
Végre egy szép és maradandó film a streamen. Nem gondoltam volna, hogy ilyen megható és érdekes lesz. Szívbemarkoló, tragikus, humoros és felemelő is egyben. Ha ebben a hónapban egy jó és maradandó filmet szeretnél látni, akkor mindenképpen ajánlom!! :)