1958-ban járunk; a helyszín Virginia állam. A Loving című filmdráma két, különböző etnikumú fiatal, Richard és Mildred börtönbe kerülésének történetét meséli el. Elítélésükre azután került sor, hogy bejelentették a hatóságnál házassági szándékukat.
(erare)
Író: Jeff Nichols

80 Loving (2016)
A „Loving” (Szeretet) egy szűkszavú, elszánt, fehér férfi és egy sebezhető, de reménykedő fekete nő szerelmi története. Nem egy harcos, dacos házaspár portréja, ez a film maga a házasság története egy mélyen szerelmes párról, akik szeretnének együtt élni szülőföldjükön, ám a fajok közötti, házasságot tiltó virginiai törvények ezt nem engedélyezik. A film nem egy érzelmi tűzijáték, stílusa inkább egy ünnepi csillagszóró, szerényen és váratlan mély szépségekkel a 60-as évek világában. A felháborító igazságtalanságok ellenére a házaspár kényelmes nyugalma, életmódja olyan szívhez szóló, hogy engem is visszahúzott, a csodálatos rendezés, a film hangneme a néző lelki nyugalmát végig felügyeli, miközben erőteljesen gyakorol bírálatot az elképesztő törvénytelenségről. A megható történet, a kifinomult szereplőgárda és a megszelídített történetmesélés eredménye egy kiváló moziélmény!
Megdöbbentő, hogy az űrkutatás kezdetén ilyen törvények uralkodtak Virginia államban. Egy fehér-színes bőrű egymást nagyon szerető házaspár szörnyű viszontagságainak a története. Mi köze van az államnak ahhoz, hogy szeretik egymást, kitartanak egymás... Több
Komoly es igenyes film Amerika tortenelmebol arrol, hogy micsoda gyalazatos igazsagtalansagokat engedtek meg maguknak meg a 20. szazad kozepe utan is. Lassu, nehez es csendes film, ahogy a temaja, a rasszizmus es a diszkriminacio is az. En mindenkinek ajanlom, aki egy kicsit is fogekonyabb a gondolkodasra :)
A bemutató után álló taps fogadta a filmet a 2016-os Cannes-i Filmfesztiválon.