Író: Fred Vargas

63 Messze fuss, soká maradj! (2007)
Immár sokadjára bebizonyosodott, hogy szinte lehetetlen – néhány nagyon ritka kivétel erősíti a szabályt - egy regényt tökéletesen filmvászonra adaptálni. Ennek a filmnek az esetében is ez történt. Egy tartalmas, információkban gazdag, ráadásul izgalmas krimit zanzásítva láthat a néző. Persze aki nem olvasta a regényt annak jó szórakozást nyújt, de a regény ismeretében csak sajnálkozni lehet, hogy mennyi minden kimaradt az írónő alkotásából. Az elmúlt évszázadok félelmetes, pusztító betegsége, a pestis korunkban Párizsban jelenik meg. A Fekete Halál természetesen pánikot kelt a városban, a betegség terjesztőjét Adamsberg (José Garcia) nyomozónak kell leállítania. A remek színészt, Garciát a „Csak ön után…” című filmben „fedeztem fel”, az itteni alakítása is nagyon jó. Itt is szerelmi bánat emészti, ráadásul az ügy felgöngyölítése sem megy könnyen. Ki kell emelni a film erős atmoszféra teremtését, igazi „parisienne” hangulat árad belőle. A nagyszerű színész, Michel Serrault, több mint 150 filmmel a háta mögött utolsó szerepeinek egyike, ő játszotta az erőszakkal megvádolt M Decambrais figuráját. Nyugodt szívvel ajánlhatom a könyvet, ami után a film nézhető ugyan, de a regény sokkal emlékezetesebb.