Elgondolkodtató dráma, amely a százéves háború kellős közepén játszódik, és a férfiak mindenütt jelenlévő hatalmát, az igazságszolgáltatás gyarlóságát, valamint egy nő erejét és bátorságát tárja fel, aki hajlandó egyedül kiállni az igazság mellett. R... Teljes kritika
Sajnos a film pocsék, hiába a Damon-Affleck-Driver trió. Az első előzetes után nagyon vártam a filmet, reméltem egy Gladiátor-szerű remekművet, aminek ez a nyomába se érhetett. A történet több fejezetből való felépítésének ötlete jó, de a kivitelezés pocsék. Bizonyos részleteket többször ugyanúgy látunk, míg néhány részlet teljesen kimarad. Ez a felépítés valószínűleg egy színdarab mintájára íródhatott, megvannak az átkötések és utalások, azonban a végeredmény egy nagy katyvasz lesz. Sajnálom, hogy Scott nem volt képes csendben elfogadni a film bukását, és inkább a fiatal generációkat (mint például engem) okol. A film vágásában, történetmesélésében és felvételeiben is több hiba van, amit inkább most el sem kezdek sorolni. Amennyiben szeretnél jó történelmi filmeket látni, amik akár a valóságon alapulnak, akár csak a képzelet szüleményei, a következőket tudom ajánlani Az utolsó párbaj HELYETT: Gladiátor, 300, Trója, Robin Hood (2010), Törvényen kívüli király, V. Henrik.
Az előzetese alapján nem győzött meg a film, de látva az első kritikákat, beültem rá és nagyon nem bántam meg. Eleve váratlanul ért a film felépítése, hagyományos történetvezetés helyett több szemszögből bemutatott eseményeket kaptam, ami nagyon érdekessé tette. Az egyes szegmensekben a karakterek más benyomást keltettek attól függően, kinek szemén keresztül látjuk őket, apró gesztusok, egy-egy nézés vagy mosoly teljesen újraértelmeződött. Az elején nem igazán értettem, hova halad a cselekmény, kicsit későn tért a lényegre, de utólag azt mondom, így volt kerek egész. A film címében szereplő párbaj pedig körömlerágósan izgalmas és remekül megkomponált jelenetként koronázza meg a filmélményt.
Igazi történelmi "csemege" ez a film mindazoknak, akik szeretik megismerni, tanulmányozni vagy átélni a középkor sajátos eseményeit. Ridley Scott 2021-es történelmi drámája egy konkrét, megtörtént eseményt mesél el két francia nemes közt, egyikük feleségének megbecstelenítése kapcsán. A viszály végül úgynevezett "istenítélettel" zárul: azaz párbaj dönti el, kinek van igaza. Remek alakításokat láthatunk Adam Driver, Matt Damon és Clare Dunne játékát élvezve, miközben csodálhatjuk a XIV. századi Franciaország középkori látványát is (régi kastélyok, várak, fegyverek, csaták és öltözetek széles tárházával). A film igazi különlegessége azonban az árnyalt karakterisztika, melyben nem egyértelműen csak jó és rossz karakterekkel találkozunk, hanem árnyalatokkal. A Carrouges (Matt Damon) például sértett férj ugyan, akinek feleségét megerőszakolják, így igazát kénytelen keresni (elégtétellel), de közben érzéketlen tuskó is. Ezzel szemben LeGris (Adam Driver) erőszaktevő és élvhajhász, ám ugyanakkor megbízható barát, bátor katona és művelt ember is, aki folyékonyan beszél latinul. A végső harc a két lovag között lélegzetelállító, izgalmas és véres. Az utolsó párbaj egy igazi történelmi dráma, mely megérdemli a 85%-os értékelést.
Az előttem hozzászólókkal ellentétben hiába érzékeltem a film felépítésének nagyszerűségét, egész egyszerűen nem fogott meg. Sőt mély unalomba taszított. A középkor számomra az egyik legérdektelenebb időszak, így bátran kijelenthetjük, hogy nem én voltam a célközönség.
Annak ellenére, hogy Ridley Scott jegyzi a filmet, nem éreztem átütő erejűnek. A történet érdekes is lehetne, de nem 2 és fél órában. Aki tipikus lovag- vagy középkori filmre számít, annak nem ajánlom annyira.
A film több nézőpontból mutatja be az eseményeket, szerintem nagyon jól ábrázolva azt, hogy mi is szokott megbújni általánosságban az emberek véleményei között. Az, hogy ki hogyan éli meg a történteket, mindig más, személytől függően. Nézed és várod, hogy végre eldönthesd, ki is a "jófiú" és ki a "rosszfiú", de csak tépelődsz egész a végéig, ahol "Isten akarata" majd úgyis eldönti... Teljesen lekötött, végig járt az agyam közben, hogy vajon melyik verzió a hiteles, az igaz... A jelenetek ütősek, néhol sokkolóak, és iszonyat jól vannak felépítve. Szerintem az év egyik legminőségibb filmje.
A Napóleonnal ugyan nagyon mellényúlt Ridley Scott, amikor történelemhamisító módon jelentette meg a franciák nemzeti hősét és császárát, ám 2021-ben, Az utolsó párbaj elkészítésekor még minőséget alkotott. A The Last Duel szerintem történelemhű sztori, mely ráadásul valós alapokon nyugszik. Mindaz, amit látunk, tényleg megesett két francia lovag között. Ez volt az utolsó Istenítélet vagy ordalium Franciaországban. Bár a film váltotta be a reményeket, nem lett világsiker, a történelmet szeretők igenis méltányolták. Nálam 4 csillagos.
Ridley Scott utolsó olyan rendezése volt a The Last Duel 2021-ben, amikor még odafigyelt a történelmi hűségre. Két évvel később a Napóleon elkészítésénél már sajnos semmit nem törődött ezzel. Az utolsó párbajban megjelenített konfliktus két francia l... Teljes kritika
Úgy érzem, hogy a történet három nézőpontból való ismétlése nem adott hozzá a filmhez, csak feleslegesen maratoni hosszúságúra nyújtotta.
Persze, én elhiszem, hogy történelmi hűség, és így volt stb. De mit látok már megint? A keresztény fehér férfi nőt erőszakol. Duplán is bemutatva. Aztán szépen meggyónja bűnét. És persze a másik férfi sem sokkal különb, a férj. Az is szépen be van mutatva. Szép aprólékosan kidolgozott film, csak hát a mondanivalója már megint.
Ridley Scott ismét történelmileg hiteles filmet készített, nekem tetszettek a hiteles kosztümök, páncélok és középkori városmegjelenések. Kedvencem tőle a Mennyei Királyság, és a Gladiátor is remek film. A film a hosszához képest végig fenntartja a f... Több
Ebből biztosan klasszikus lesz később, nagyon jó film, igazi középkori hangulat van, a ruhák, a díszletek, minden nagyon jó, ritka érdekes története van. Szörnyű, ami a nővel történt, de az erőszakolót szerencsére megbüntetik.