2020.04.01 23:04 Lonka Olvasottság: 233x
1

Elveszve

Az Elveszett lányok (Lost Girls) egy megtörtént eseményt feldolgozó amerikai thriller, amit a NETFLIX hoz el a nézőknek. Kicsit hasonlít a Három óriásplakát Ebbing határában című filmre sztoriban, történetvezetésben és az édesanya karakterében.

A történet 2010-ben indul. Anya és lányai várják haza a legidősebb lányt vacsorára, aki azonban nem érkezik meg és nem érhető el. Ekkor indul el a család eszeveszett hajszája, hogy megtalálják szerettüket. A rendőrség túl sokat nem tesz az ügyben. Az eltűnt lány segélyhívására egy óra múlva mennek ki, felületes a nyomozás, sőt még egy perdöntő bizonyítékot is elhagynak, és mindezt a 21. századi Amerikában.

Elveszve

Miért is törné össze magát a rendőrség, hisz csak egy prostituáltról van szó. De mindenkinek jár az igazságszolgáltatás. Az édesanya nyomoz az ügyben, lányaival keresi fel a helyszínt, ahol lánya az eltűnésének órájában tartózkodott. Ott, ahol kamerafelvétel is készülhetett az esetről, de azt a rendőrség elfelejtett elkérni. Beszél az ismerőseivel, barátjával, és folyamatosan a rendőrségre jár, hogy miként halad a nyomozás. Az eltűnés helyszínén holttesteket találnak, szintén prostituáltak, de a rendőrség szerint az eseteknek nincs közük egymáshoz.

Közben az idő telik, és az igazságszolgáltatás elmarad. Az emberek a legfurcsább helyzetekben találnak egymásra. Az édesanya az elhunyt lányok rokonaival alakít ki szoros viszonyt, miközben saját lányaitól eltávolodik. Kiderül, hogy többször hazudott nekik a múltban eltűnt testvérükről.

Az egész történetre jellemző, hogy eléggé sallangmentes, nincsenek nagy érzelmi kitörések benne. Ez az egyik hibája is, hogy érzelmeket nem igazán tudott kiváltani a nézőből. Eltűnik egy lány, akiről nem tudunk semmit, ezért nem is kedveljük, teljesen semleges számunkra. Még egy képet se láttunk róla. 12 éves korától nem az anyja nevelte őt, de hogy miért, arra sem kapunk választ. A legszomorúbb az egész történetben, hogy a tettes/tettesek a mai napig szabadon járnak, senkit sem vontak felelősségre az eset miatt.

Annak kifejezetten örültem, hogy nem nagy nevű színészekkel pakolták tele a filmet. A főszereplő édesanyát alakító, Oscar-jelölt Amy Ryan remekül hozta a karaktert. Érdemes picit még utánaolvasni a történetnek. Az édesanya 2016-ban meghalt, miután a skizofréniában szenvedő lánya megszúrta. Másik két lánya a mai napig prostitúcióból tartja fenn magát. A film nem tért ki rá, de kérdéses, hogy az anya közvetetten mennyire felelős a történtekért, azért, ami a lányaival történt. Haláláig harcolt azért, hogy megtalálja a gyilkost és, hogy mindenkit megillessen az egyenlő bánásmód.

dráma | misztikus | thriller

Mati Gilbert (Amy Ryan) lányának hirtelen nyoma veszik. A rendőrség nyomozása eredménytelen, ezért Mari saját maga próbál utánajárni, mi történhetett. A lányt Long Islanden... több»

1