2020.08.13 12:16 Harper Olvasottság: 781x
4

Eredet - Nolan és DiCaprió legjobb dobása

Christopher Nolan mára a legfelkapottabb rendezők egyike lett – főleg a Sötét lovag, a Csillagok között és a Dunkirk miatt –, de élete legjobbja mégis a 2010-es, Eredet (Inception) című akció-thriller (a filmet én inkább a "fantasy-thriller" műfajba sorolnám).

Az Inception különlegessége maga az alapsztori, mely arra épül, hogy az emberiség képes az álmok világába bejutva mások gondolatait manipulálni. Az álmok különböző szinteket képeznek, és minél mélyebbre jutunk, annál nehezebb a visszatérés, és annál inkább más dimenziót képez az idő fogalma is. Ráadásul főhősünk, Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) – aki főállásban űzi a fentebb említetteket különböző ipari kémkedésre felkérő megbízásokat teljesítve – egy komoly magánéleti problémával is meg kell, hogy küzdjön, mégpedig szerelme, Mal (Marion Cotillard) elvesztésével.

Eredet - Nolan és DiCaprió legjobb dobása

A film egyszerre varázsolja el a nézőit egy különleges világ bemutatásával, és kelt izgalmakat a pörgős, lendületes cselekménnyel. Kiváló a script, nagyszerű a rendezés és profi a látványvilág is. Kiemelkedőt nyújt DiCaprio, illetve Joseph Leonard Gordon-Levitt. Igazság szerint nehéz bármibe is belekötni, talán csak annyi: Nolan egyenletesebben is eloszthatta volna az izgalmakat, mert nagyon a vége felé lejt az egész. Amellett a törpenövésű Elliot Page szerepeltetését is átgondolhatták volna, mert ő az egyetlen, aki kicsit kilóg a sorból mérsékelt színészteljesítményével.

Az Eredetet legalább fél tucatszor láttam, és minden alkalommal hatott rám. Olyan érzést keltett bennem, mint annak idején a Mátrix, ugyanúgy egy teljesen forradalmi megközelítést mutatott be, felnyitva szememet egy másik világra. Mindenképp ajánlani tudom a fantáziavilágok kedvelőinek, az akció-thrillerek szerelmeseinek és a DiCaprio fanoknak. Ugyanakkor az egyszerű, szimpla sztorik és a csak látványra fókuszáló "tömegfilmek" kedvelői kerüljék az Inceptiont, mert ők talán csalódni fognak!

Értékelésem az IMDb 8,8 pontját megközelítve 85%. Részletesebben: alapsztori: 95%, rendezés: 90%, színészet: 80%, látványvilág: 80%.

91 Eredet  (2010)

akció | kaland | sci-fi | thriller

Cobb (Leonardo DiCaprio) a legnagyobb tolvajok egyike, aki arra specializálódott, hogy egy különleges álommegosztó technológia segítségével mások álmaiba lopódzon be, és olyan... több»

4