2023.07.29 14:57 Dorkateo Olvasottság: 879x
5

Kakofón robbanás

Számomra nagy csalódás volt a film. Tudom, sokan nem értenek velem egyet, látom a sok jó kritikát, de nekem egészen más jött át.

A fülsértő effektek élvezhetetlenné tették a filmet, pedig szeretek hangosan hallgatni zenéket. Értem én, hogy próbál érzelmeket kelteni a rendező, de számomra ez egy kakofón borzalommá vált. Legszívesebben kijöttem volna a moziból már 1 óra után.

Kakofón robbanás

A kaotikus történetvezetés és a vágás a másik alig elviselhető tétel. Divatos ez a szaggatott, ugrálós stílus, nézőként viszont iszonyú fárasztó. A kevesebb több lenne.

A történet számomra ismert, a Manhattan-terv, Los Alamos, a tudós dilemmája, és a McCarthy korszak túlkapásai. De hogy egy kevésbé tájékozott ember ebből a filmből biztosan nem érti meg a korszakot, az tuti. (Mert végig sem bírja nézni.)

Nem tudom, kinek szól a film; aki történelemhez ért, annak sok újat nem hoz, aki meg nem, az meg sem fogja nézni.

Nolan mintha nem tudta volna eldönteni, hogy mi a fontos. Egy bosszúálló ember manipulációi a törvény előtt? A történelmi hűség? A tervezési-építési folyamat teljessége? A zseni története és karaktere? Minden benne maradt, és így emészthetetlenné vált.

Belekeverte a párkapcsolatokat is, de minek, szinte csak díszletszerűen tette azt, talán mert különben csak gondterhelt férfiak háborús vitáit láttuk volna?

Persze a színészek kiválóan hozták a karaktert, már amennyi lehetőséget kaptak hozzá a forgatókönyv sémái alapján.

Voltak jó jelenetek, a kísérleti bomba felrobbantása körüli effektek valóban találóak. A lelkiismeret-furdalás jelenetei is átjönnek. Csak valaki vágná meg másfél-két órásra, és gondolná újra, hogy mely szálak feleslegesek benne.

Ugyanakkor épp ezt várnám fókuszba tenni, az erkölcsi dilemmát, ami még ma is aktuális, és épp ebben nem nyújt sokat a film.

Fájó hiány volt számomra, hogy a magyar tudósok Teller Edén kívül alig szerepeltek (vagy csak az én figyelmem tompult el a zajban). Pedig Szilárd Leó, Wigner Jenő és Neumann János is ott volt a csapatban. Szilárd Leót egy magyar, Haumann Máté alakította.

Ahogy az anekdota tartja: amikor Leslie Groves tábornok (Matt Damon) kiment egy megbeszélésről, Szilárd megjegyezte – innentől magyarul is folytathatnánk. De ez a szál már nem fért bele a túlzsúfolt történetbe.

77 Oppenheimer  (2023)

dráma | életrajzi | történelmi

SkyShowtime (2024.03.21.)

A második világháború egyik legborzalmasabb hozadéka az atombomba feltalálása, amelynek első és egyben utolsó bevetése sokkolta a világot. J. Robert Oppenheimer nevéhez... több»

5