2023.12.24 18:38 Tonyka Olvasottság: 188x
3

Porhintés megvolt, csak győzd kimosni a homokot a szemedből...

Két nappal a megtekintése után is kavarognak a fejemben a gondolatok. Amire azt mondhatnánk, hogy ez jó, ez az ilyen egy jó film. Nos sajnos pont az ellenkezője, merthogy egyáltalán nem lett jó. Mostanság kezdem megszokni, hogy a PR gépezet elképesztően fel tudja fokozni a várakozást.

Világmegváltó szavakat használva, monumentális megjelenítésű cselekmény ígéretével kecsegtetnek. Fel sem tudom sorolni, mennyi mindent olvashattunk. A rendező dédelgetett gyermeke, ami egyenesen az SW-univerzum babérjaira tör, sőt, rá is ígér. Most, amikor a szuperhős éra kezd kifulladni, minden filmrajongó érdeklődve várja az elmozdulást és a katarzist, amit belengetnek számunkra.

Porhintés megvolt, csak győzd kimosni a homokot a szemedből...

Zack Snyder sajnos elhiszi magáról, hogy valami megváltó a filmiparban. Megjegyzem, mostanság egyre többen érzik így, készítenek egy-két sikeres produkciót, és azonnal ők a filmipar pápái, aztán jön a csúfos bukás, vagy egy teljesen középszerű végeredmény. Jelen címnek talán nem is a történet a legnagyobb problémája. Szó ami szó, nem világmegváltás, de egy erősebb közepes szintet összefirkáltak. Ha normálisan készítették volna el, simán lehetne egy 10/7-es alkotás. A fényképezés és a filmgyártás közt egyértelmű a párhuzam. Gyakorlatilag ugyanazokat a szabályokat használják. Szokás mondani a kezdő hobbista fényképésznek, hogy találd meg a stílusod. Amire ha ránéznek, azonnal tudják, hogy te készítetted. Jelentem, Zacknek sikerült. Csak éppen nem pozitívan sült el. Megértem, hogy valaki szeretne újítani, bár azt gondolom, ebben a szakmában nincs már kiaknázatlan terület. Számomra teli van idegesítő beállításokkal. 90%-ban kis mélységélességgel dolgoztak, minden homályos a háttérben, sok esetben éppen csak a szereplő éles, az is minimálisan. Továbbá az akció látványos lassítása 1-2 alkalommal megy el, ez indokolt esetben. Amikor hozzátesz az eseményhez. Emlékszik mindenki a Mátrixra, Trinity híres felemelkedésére. Zseniálisan illik a jelenethez, arra a pár pillanatra. Rendezőnk sajnos úgy gondolta, hogy hősnőnk akciójelenetei szinte csak lassításban megtekinthetőek. Ahogy többnyire az összes akciójelenetben az unalomig tolta. Zavaró, irritáló a mennyisége, ami teljességgel indokolatlan. Iskolapélda, hogyan kell rosszul használni ezt a filmes eszközt. Mikor ötödjére látod belassulni a robbanást, az ütést, a lövést, elkezdesz ásítozni. A történetről azonnal A hét mesterlövész jutott eszembe, ki tudja, miért? A szereplőválogatás nem rossz, bár a főszereplő hölgy viszi el a showt. A többiek azért nem túl acélosak. A negatív szereplő egész jól eltalált, kellően tenyérbemászó és unszimpátiát kiváltó fizimiskával rendelkezik. Néhány nagytotál látványelemmel próbálnak levenni minket a lábunkról, erős színekkel a háttérben. Mondjuk, engem nem sikerült, láttunk már ilyet bőven. Kiszámíthatóan haladunk, nem igazán ér minket meglepetés, sok jelenetet és szituációt láttunk már éppen elégszer más alkotásokban. Amivel nincs gond, hisz nem nagyon van új már a nap alatt, de hát sajnos az elkészítés módja nem ellensúlyozza ezt a nagy kliséhalmazt. Néhány jelenetben fájóan látszik a gyenge CGI. A kreált univerzum benépesítése is elég érdekesen fest, persze kis csapatunk egyelőre csak emberekből áll. Nem mondom, hogy tűkön ülve várom a folytatást, az esélyt megadom majd neki, hátha, de félek, marad ez a látásmód és irány. Már ha siker lesz, amiben egyáltalán nem vagyok biztos.

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi

Egy galaxis népe elküld egy fiatal lányt, hogy más bolygóktól kérjen segítséget, hogy meg tudják védeni kolóniájukat egy zsarnoki hatalommal szemben. több»

3