2023.12.28 18:56 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Egy furcsa játékkészítő beteg története

Kevés olyan horrorfilmes szériát tudnék megemlíteni, amely az első része után olyan komoly mélyrepülést tudott volna produkálni, mint a Silent Night, Deadly Night címmel fémjelzett széria. Most, hogy a végére értem az ötödik részének eme szériának, immáron tudom, hogy a legtöbb ember miért csak az első, 1984-ben bemutatott részt szokta említésre valónak tekinteni, merthogy ennyire csapnivaló folytatások igencsak ritkán készültek egy aránylag egész korrektnek nevezhető bemutatkozó filmhez. Akár azt is mondhatnám az 1984-es első Silent Night, Deadly Night filmről, hogy a maga kategóriáján belül (karácsonyi horrorfilmként) akár egyfajta klasszikusként is tekinthetnénk rá, és a borzasztó folytatásai csak még jobban megerősítik ezt a gondolatomat. A széria eme rövid összefoglalójával talán már sejthető, hogy sajnos az ötödik része is pokolian rosszra sikeredet az én szememben, na de lássuk, hogy miként zárul a Silent Night, Deadly Night filmek sora!

Tulajdonképpen eme szériának az első két részét tekinthetjük összefüggő filmnek (talán még kis jóindulattal a harmadik részét is idesorolnám), viszont a negyedik részétől kezdve szinte nulla köze van ahhoz a koncepcióhoz, amelyet az első része elkezdett. Sajnos sokan a teljes Silent Night, Deadly Night szériát be szokták sorolni a karácsonyi horrorfilmes zsánerbe, ami igencsak téves felvetés, ugyanis már sem a második, sem a harmadik része sem karácsonykor játszódik, a negyedik rész esetében pedig ha nem láttam volna egyes helyszíneken karácsonyi díszletezéseket, akkor azt sem soroltam volna ide, így hát eléggé meglepődtem azon, hogy az ötödik rész esetében a készítői legalább visszatértek a karácsonyi időszakhoz. Talán emiatt kezdtem el bizakodni még a film elején abban, hogy legalább majd ezt biztos a pozitívumai közé fogom majd tudni sorolni a filmnek, de nem így történt. Merthogy sajnos az egész film koncepciója kegyetlenül sántít. A film forgatókönyvéért Martin Kitrosser és Brian Yuzna voltak a felelősek, és hát nem tudom, hogy mi volt az elképzelésük eme történettel, merthogy valami egészen elképesztően félrement. Ahogy néztem a filmet, azt vettem észre magamon, hogy ahogy halad előre a játékidő, úgy válnak egyre követhetetlenné a filmbéli események. A közel másfél órányi játékidejének legalább az első fele teljesen homályban tartja a nézőjét azzal kapcsolatosan, hogy ugyan már mit is szándékoztak itt a forgatókönyvírók elmesélni majd a nézőiknek, ráadásul eme időszak igencsak ólomlábakon halad előre. Majd mintha megérezték volna mindezt a történet kreátorai, és olyan elemekkel próbálják felrázni az addigra teljesen leült cselekményvezetést, amelyen csak pislogtam egy hatalmasat. Kerülve a spoilereket, így csak annyit írnék erről, mintha igencsak erős hatást gyakorolt volna a forgatókönyvpárosra az 1989-ben bemutatott Gyilkos bábok című alkotás. Mindezek után jómagam azt gondoltam hogy a történet ezek láttán már nem tartogathat majd meglepetéseket, de ismételten tévedtem, ugyanis egy olyan befejezést sikerült összehozniuk, amely pedig mintha egy közismert mesehős igencsak bizarr megteremtésére utalna. Egy szó mint száz, valószínűleg sokaknak nem a története lesz a legerősebb aspektusa a filmnek.

Egy furcsa játékkészítő beteg története

Sajnos a filmbéli karakterek sem igazán tudtak túl sokat hozzátenni a sok sebből vérző történethez, ráadásul e téren is voltak számomra furcsaságok. Ugyanis viszontláthatunk két olyan filmbéli karaktert, akik szerepeltek a negyedik részben, ráadásul még az ottani színészek is alakítják eme figurákat, de mindebben a legfurcsább az, hogy a Silent Night, Deadly Night 5: The Toy Makernek semmi köze nincs a negyedik részhez. Ráadásul még az is tetézte a gondjaimat a filmmel kapcsolatosan, hogy míg legalább a negyedik részben elfogadhatóak voltak a speciális effektek, addig itt igencsak csapnivalóra sikeredtek, még akkor is, ha a készítőik igyekeztek ezek számát igazán alacsonyan tartani.

Mindent egybevéve egy messzire elkerülendő produkcióval sikerült zárniuk a készítőknek a Silent Night, Deadly Night horrorfilmes szériát, amelyet még egyszer elővettek, 2012-ben, amikor újrázták az első részt. Nem azt mondom, hogy ez volt a legrosszabb folytatása a szériának, de egy csillagnál ez többet nem érdemel tőlem.

horror | sci-fi

A tizenéves Derek (William Thorne) szemtanúja lesz annak, hogy nevelőapját egy furcsa játék megöli. Persze Derek édesanyja balesetnek hiszi az egész dolgot, viszont a környéken... több»

0