2024.01.19 14:46 Kóborló Olvasottság: <100x
3

Földönkívüli egyesség

Még a 2023-as esztendőben láttam a Nincs, aki megmentsen című filmet (amelyet személy szerint a tavalyi év egyik jobb horrorfilmes terméseibe sorolnám), és kissé elkalandoztam azon a gondolaton, hogy tömegében kaptuk/kapjuk a paranormális eseményeken alakuló történeteket, a zombis, avagy démoni megszállós filmeket, de valahogy az elmúlt évek folyamán kissé mintha egyfajta hiánycikké alakultak volna a földönkívüliekkel foglalkozó horrorfilmek. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy a fentebb említett Nincs, aki megmentsen című alkotást pont ezen okból kifolyólag is tartottam egy üde színfoltjának a 2023-as horror felhozatalának. Ezen dolgok gondolatai vezéreltek oda, hogy kissé körülnézzek az eme témaköri felhozatalban, és kis keresgélés után találtam is pár jobbnak tűnő alkotást, amelyekből elsőként a 2014-es Extraterrestrial címen bemutatott filmet választottam esti szórakozásom alanyául, még úgy is, hogy ahogy látom, eléggé megosztotta a Mafab felhasználóit a film minősége. Na de nézzük, hogy milyen is lett a Colin Minihan rendezésében elkészített Extraterrestrial!

Kimondottan tetszett, ahogy belekezdenek a film készítői a történetmesélésbe, ugyanis bármifajta felvezetés nélkül, egyből tudatosítják a nézőkkel, hogy mely filmes zsánerbe fog tartozni jelen alkotásuk. Tehát erősen belekezdenek történet szinten, de mindezek után szépen le is veszik a készítők a lábukat arról a bizonyos gázpedálról, hisz feltétlenül szükségét érezték annak, hogy az elkövetkező 20-30 percnyi játékidőt különféle unalomig elhasznált sablonok elpufogtatására pazarolják el. Ezek miatt kissé vesztettem is a lelkesedésemből, hisz a behozott filmbéli karaktereket ezen játékidő alatt egyáltalán nem éreztem annyira izgalmasnak, ez alól némiképp csak a filmbéli Travis karakterét (Michael Ironside) mondanám kivételnek (bár azért eme színész is messze túl van már a mestersége csúcsán). Majd miután a film forgatókönyvért felelősök (The Vicious Brothers) letudták a kötelező sablonok beépítését a történetbe, egészen jól sikerült nekik frissíteniük a cselekményeket, és ettől a ponttól kezdve nem is engedik el a nézőik figyelmét a soron következő eseményekről. Szépen pörögnek az események, szinte fel sem tűnik a pár apróbb üresjárat a további játékidő alatt, ugyanis elsősorban a film hangulatával és egy-két egészen jól sikeredett ijesztéssel szögezik a nézőiket a képernyő elé. Továbbá abból a szempontból is jár a dicséret a készítőknek, hogy a film elején bedobott unalmasnak és igencsak sablonosnak megítélt karaktereik közül némelyiknél sikerül áttörniük a sablonos karakterek masszáját, ezáltal pedig sokkal jobban együtt tudtam érezni velük a megpróbáltatásaikon. Mert hát abból aztán nem lesz hiány, ugyanis a forgatókönyvírók igencsak messzire merészkednek a játékidő végére e téren. Mindenképp szót érdemelne a film történetének a befejezése, de a masszív spoiler elkerülése érdekében én inkább csak annyit írnék erről, hogy örömömre szolgált látni azt, hogy a forgatókönyvírók mertek egy igencsak merészet húzni a lezárás esetében is.

Földönkívüli egyesség

Technikai kivitelezések terén sem teljesít rosszul az Extraterrestrial, ugyanis egész jól használták a sötét erdő adta fény- és hanghatásokat, a kamerakezelés is rendben volt, sőt még arra is odafigyeltek a készítők, hogy amikor a történet ad némi kis lehetőséget nekik arra, hogy átváltsanak found footage filmes technikára, akkor meg is teszik mindezt (szerencsére mindez egy pillanatra sem válik zavaróvá). Persze mivel egy földönkívüliekkel foglalkozó filmet láthatunk, ezáltal egyáltalán nem elhanyagolható, hogy miként is fogják eme lényeket prezentálni a nézők felé. Nos, talán itt éreztem némi kis negatívumot, ugyanis kinézetre teljesen rendben voltak, viszont amikor már a mozgásuk során látjuk őket, na ott azért már némileg érződik a számítógépes effektek kisebb gikszerei.

Mindent egybevéve egyáltalán nem lett egy rossz film az Extraterrestrial, ugyanis szinte mindvégig képes volt fenntartani a figyelmemet, bár amolyan igazi lúdbőrözést sajnos nem igazán tudott kiváltani belőlem, de a merőben szokatlan és bevállalós lezárása miatt messze kiemeli az átlagos filmek közül, emiatt pedig jár is a négy csillag tőlem.

horror | misztikus | sci-fi | thriller

Egy baráti társaság a hétvégére egy erdei kis házba utazik, azonban a kellemesnek ígérkező kirrucanás váratlan fordulatot vesz, amikor földönkívüli idegenek bukkannak fel a... több»

3