2024.05.05 16:40 kabel Olvasottság: <100x
0

Színház a klinikán

A Semmelweis egy remek történelmi film lehetne egy nagyon érdekes karakterről, azonban gyenge főszereplői és közhelyekkel zsúfolt narratívája miatt nem igazán tudom ajánlani. A romantikus szála kimondottan gyenge, körülbelül annyi kémia van a szereplők között, mint két műanyag szék. Mindketten érzelemmentes robotok, és úgy beszélnek, mintha valaki fegyvert fogna rájuk, és most olvasnák fel először a soraikat.

A történet szerint Semmelweis és Emma egy bécsi klinikán dolgoznak, ahol sorra halnak meg asszonyok egy megmagyarázhatatlan lázban. Semmelweis agresszív és kissé erőszakos válaszkeresésre azonban nem tetszik a gonosz, osztrák klinika igazgatójának, Kleinnek és segédjének, akik mindig akadályozni próbálják szerelmes hőseinket. Bár Semmelweis annyira zseniális orvos, hogy ránézésre meg tudja állapítani, mi a probléma mindenkin, a halottak csak halmozódnak, valami új megoldás kell.

Színház a klinikán

Nagy Katicánal rosszabb színésznőt szerintem nem is lehetett volna találni, minden sorát totál faarccal, nulla beleéléssel vagy érzelemmel öklendezi ki magából. Vecsei Miklós is egyaránt monoton, de ő legalább munkája miatt néha megváltoztatja az arckifejezését. Ezen a fronton elbukik a film, szekunder szégyenérzetem volt végig.

Mint történelmi dráma, a Semmelweis eggyel érdekesebb, bár a sztori kicsit sztereotipikus karaktereket sorakoztat fel, hogy jelentősen butítsa történetet. Ezzel nem lenne akkora baj, hisz elsősorban karakterdráma ez, de a film valahogy nem érti meg, hogy a Klein tragédia messze erősebb, mint bármelyik másik történeti eleme. A klinika igazgatója ugyanis, saját maga is szülész volt, felesége is hasonló láz áldozata lett, és nem tudja elfogadni, hogy ő maga hibázott volna. Ennek a mellékszálnak a kibontására azonban nem hagy időt a film, pedig erősebb, mint a kissé repetitív gonosz osztrákok - szegény magyarok történetszála.

Hogy valami jót is mondjak, a tempó jó, nem túl unalmas, a set design és ruhák is rendben vannak, pedig látszik, hogy kb. 3 helyszínen játszódik a teljes film. A történeti izgalmas, még akkor is, ha teljesen kiszámítható, és nem sok köze van a valósághoz.

Vannak jobb magyar filmek, szerintem ez nem érte meg annyira.

69 Semmelweis  (2023)

dráma | romantikus | történelmi

Történetünk 1847-ben játszódik a forradalom kitörése előtt, ezt a korszakot a reformtörekvések és számos küzdelem határozza meg, nincs ez másként egy bécsi szülészeti... több»

0